Amerika
screenshoot/Twitter
Amerika, Foto: screenshoot/Twitter

Na društvenim mrežama objavljene su brojne fotografije iz SAD. Kako se vidi, u prodavnicama više gotovo da nema namernica, rafovi su prazni, a pojedini prodavci već počinju da kače obaveštenja kojima obaveštavaju da radnje neće raditi.

Zbog opasnog nevremena mnogi su nakupovali velike količine zaliha, pa su oni koji su zakasnili ostali bez ičega.

Istočna obala SAD je u pripravnosti zbog "monstruoznog uragana". Jačina Florensa snižena je u četvrtak uveče na 2. kategoriju na Safir-Simpsonovoj lestvici sa pet kategorija, uz kretanje od devet kilometara na sat u smeru zapada.

Ali to ne znači da je opasnost smanjena - meteorolozi upozoravaju na "po život preteće" podizanje mora i kiše koje uragan donosi sa sobom. U jednom gradu u Severnoj Karolini već je došlo do rušenja krovova i drugih objekata.

Usled udara oluje, više mesta u Severnoj Karolini prijavilo je da more počelo da se izdiže.

Grad Nju Bern objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da lokalna policija, vatrogasci i spasioci trenutno "vrše spašavanje od podizanja vode kroz celi grad", kao i da je skoro 18.000 ljudi ostalo bez struje.

Uragan Florens, Foto: Tanjug/AP

Meteorolozi procenjuju da bi, s obzirom na njegovu veličinu, Florens mogao da nastavi skoro ceo dan udara američku istočnu obalu rekordnim padavinama i uraganskim vetrovima.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Velika panika digla se i zato što se šest nuklearnih elektrana nalazi na putu uragana.

Dok su državni službenici uvereni kako su one osigurane, neki eksperti upozoravaju da obilne padavine i poplave mogu da pređu preko sistema zaštite i izazovu katastrofu kao što se desilo u Japanu nakon cunamija 2011.

Poplave u nuklearnim postrojenjima postale su zabrinjavajuće nakon što je 2011. godine snažan zemljotres doveo do cunamija koji je izazvao jednu od najgorih nuklearnih katastrofa nakon incidenta u Černobilju 1986.

Tada su se tri nuklearna reaktora u elektrani Fukušima Daiči pregrejala i izazvala veliku količinu zračenja.

 

 

 

Komentari (2)

Eeeee

14.09.2018 15:48

Zaigrala se mecka.....

miki

14.09.2018 16:56

slabo je to koliko su zasluzili treba mnogo jace do potpunog unistenja