Fidel Kastro
Profimedia
Fidel Kastro

Profimedia

Fidel Kastro , Foto: Profimedia

Iako je nekoliko evropskih lidera u poseti Kubi poslednjih godina odalo čast Kastru, SAD su ga od početka približavanja 17. decembra 2014. godine potpuno ignorisale. Vašington je samo kontaktirao aktuelnog predsednika, njegovog brata Raula Kastra.

Uprkos ponovnom uspostavljanju diplomatskoh odnosa u leto 2015. godine i istorijske posete američkog predsednika Baraka Obame Kubi u martu 2016. godine, odnosi između Kube i SAD su još daleko od normalizovanih.

Privredni embargo koji su Amerikanci 1962. godine uveli Kubi i dalje su na snazi, jer se Kongres s republikanskom većinom protivi njegovom ukidanju.

"Ono što nam imperalijasti neće nikad oprostiti jeste to što smo izveli trijumfalnu socijalističku revoluciju odmah ispod nosa SAD", rekao je Kastro 60-ih godina prošlog veka.

Od Dvajta Ajzenhauera do Baraka Obame, Kastro je prisustvovao promeni 11 američkih predsednika boreći se protiv "njihovog kapitalizma i izazova da su SAD super sila", ocenio je Frans pres.

Sa izuzetkom demokrate Džimija Kartera, koji je bio predsednik od 1977. do 1981. godine, svi ostali predsednici su pokušali da pojačaju eknomske i trgovinske sankcije Kubi podržavajući opoziciju u egzilu, ne bežeći ni od toga da ga silom, pokušajima ubistva, uklone sa vlasti.

Reakcije u SAD o Kastrovoj smrti su različite.

Bivši republikanski kandidat Ted Kruz, kubanskog porekla, rekao je da Kastrova smrt neće vratiti hiljade njegovih žrtava niti će doneti utehu njihovim porodicama.

Obamina demokratska administracije zauzela je drugačiji ton navodeći da će približavanje s Kubom i iranski nuklearni sporazum ostati velika diplomatska dostignuća Obamine vladavine.

Novoizabrani predsednik Donald Tramp je danas samo kratko na Tviteru napisao: "Fidel Kastro je mrzav".

Američki milijarder je u početku podržavao približavanje s Kubom, ali je kasnije izrazio određene rezerve, žaleći što Amerikanci nisu ništa značajno dobili od ublažavanja embarga prema Kubi.