Vašington
screenshoot/Youtube
Vašington

screenshoot/Youtube

Vašington, Foto: screenshoot/Youtube

Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Demonstranti su juče došli iz svih svih krajeva SAD na skup protiv rasizma i policijske brutalnosti, a pridružila im se i gradonačelnica Mjuriel Bauser, koja je ranije zatražila od predsednika Donalda Trampa da povuče vojsku iz grada.

"Treba da gledamo šta se dešava u Vašingtonu zato što ne želimo da federalna vlada uradi drugim Amerikancima", rekla je ona šestajući sa demonstrantima, preneo je CNN.

Na putu ka 19. ulici koja vodi do Bele kuće, a koju je gradonačelnica Vašingtona u petak preimenovala u ulicu "Crni životi su bitni", demonstranti su zastali i klečali četri minuta odajući i na taj način poštu Džordžu Flojdu.

Šef vašingtonske policije Piter Njušam rekao je ranije u toku dana da nadležni očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu."

Do podneva po lokalnom vremenu kod Linkolnovog spomenika okupilo se oko 3.000 ljudi, a isto toliko je i kod Bele kuće, saopštila je policija. Druga grupa bila je kod zgrade Kongresa, prenosi Rojters.

Neke ulice su bile zatvorene. Organizatori su poveli kolone u marš ulicama oko Bele kuće. Automobili koji su prolazili trubili su demonstrantima u znak podrške.

Bela kuća tražila 10.000 vojnika da uguši proteste

Bela kuća tražila je još početkom sedmice da 10.000 aktivnih vojnika izađe na ulice Vašingtona i drugih gradova i zaustave proteste, ali ministar odbrane Mark Esper i visoki vojni zvaničnik, general Mark Milej, odbacili su taj zahtev, saopštio je izvor blizak vojsci.

Esper je premestio oko 1.600 aktivnih vojnika u Vašington i region, ali je tamo već bilo raspoređeno oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde, pa je vojska, kako nije bilo potrebe za njenim učešćem, vraćena u četvrtak uveče, navodi Si-En-En.

Majli je, prema rečima izvora, imao snažan osećaj da još nije pređen prag, informativno opisan kao "teška okolnost", da bi bilo legalno da predsednik pozove vojsku u pomoć.

Nakon nasilja u Vašingtonu, Majli se čuo nekoliko puta sa predstavnicima demokrata u Kongresu, kao i sa Nensi Pelosi.

Iako nisu poznati detalji njegovog razgovora sa demokratama, Majli je u ponedeljak uveče sa predsednikom Trampom vodio vrlo napet razgovor, tvrdeći, uprkos predsednikovim pretnjama, da aktivne vojne trupe nisu neophodne kako bi smirile nerede u Vašingtonu.

S druge strane, iako je Bela kuća potvrdila podršku Esperu, ovakva odluka mogla bi ga koštati pozicije.

Kongres je nezvanično obojicu kritikovao zbog šetnje s predsednikom do crkve Svetog Jovana, a prema izvoru bliskom vosjci, Esper i Majli veoma žale što su to sebi dozvolili.

Esper je i ranije izjavljivao da polušava da se drži dalje od politike, ali da mu to ne uspeva uvek, dok je Majli još nije progovorio o zajedničkoj šetnji s predsednikom.