SAD
Tanjug/AP
SAD

Tanjug/AP

SAD, Foto: Tanjug/AP

Šef vašingtonske policije Piter Njušam, izjavio je da vlasti očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu."

On je izrazio očekivanje da će na proteste "doći isti mirni demonstranti koji dolaze da primene svoje pravo iz Prvog amandmana u Vašingtonu", prenosi Glas Amerike.

Iako se danas očekuju masovne demonstracije, oko 700 pripadnika 82. divizije američke kopnene vojske vraćeno je u Fort Breg u Severnoj Karolini, nakon što je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer pozvala predsednika Donalda Trampa ga da povuče sve "dodatne vojnike i pripadnike federalne policije iz Vašingtona".

SAD

Tanjug/AP

SAD, Foto: Tanjug/AP

Te trupe su bile raspoređene u Virdžiniji nadomak Vašingtona ali nisu ulazile u grad tokom protesta.

Njihovo prisustvo podstaklo je zabrinutost da bi Tramp mogao da aktivira Zakon o pobuni iz 1807. godine, da bi omogućio vojni msnagama da se suoče sa hiljadama ljudi kojio su svake noći protestovali u centru Vašingtona.

Od početka protesta, prostor oko Bele kuće koji čuvaju agenti Tajne službe se stalno proširuje. Bela kuća nije komentarisala planirani protest.

Trampova administracija je kritikovana nakon što su federalni agenti ispalili gumene metke i suzavac u ponedeljak da rasteraju mirne demonstrante ispred Bele kuće kako bi Tramp mogao da se prošeta do obližnje crkve i pozira za fotografije sa Biblijom u ruci.

Protesti u Vašingtonu održavani su svakog dana od prošlog petka. Mirne dnevne demonstracije u subotu i nedelju postale su nasilne tokom noći, kada je dolazilo do pljački i drugih činova nasilja.

Komentari (2)

Sladjan

06.06.2020 14:31

To je amerika STA se cudite????ubistva svakodnevna,razne nacije vere I od goreg ova I Jos gore majke,drustvo bluda I razvrata!!!mi nasu Srbiju da postujemo ipak ovde je normalna sitvacija!!!!

Dragan

06.06.2020 17:07

Ovim se dokazuje po ko zna koji put, da novac i Satana vladaju i da su jaci od Boga. Zato je svaki otpor uzaludan. Bice, i,,,uvek je bilo i bice, onako kako Satanarl hoce i, globalisti koji su njegova desna ruka