Demonstrant komanduje Nacionalnoj gardi
Twitter/Printscreen
Demonstrant komanduje Nacionalnoj gardi, Foto: Twitter/Printscreen

Snimak na kom se vide američki vojnici iz Nacionalne garde koji slušaju naređenja demonstranta postao je popularan na društvenim mrežama.

Snimak je zabeležen u Vašingtonu tokom protesta protiv rasne nejednakosti započetih zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja.

Na snimku se vide pripadnici Nacionalne garde, koji su raspoređeni u američkoj prestonici kako bi održavali red tokom protesta. Oni su u zbijenoj formaciji, a jedan od demonstrata im izdaje naređenja uzvikujući dobro poznatu američku vojnu komandu "zatvori pukotinu".

Vojnici se pomeraju u skladu sa njegovim naredbama i "zatvaraju pukotine" u zbijenoj formaciji u kojoj su raspoređeni. Demonstrant im zatim ponavlja "slušajte šta vam narednik govori".

Snimak je izazvao brojne komentare na društvenim mrežama, od onih da je demonstrant zapravo nekadašnji vojnik koji dobro poznaje komandovanje, preko toga da su pripadnici Nacionalne garde naučeni da slušaju komande, a ne ko im komanduje, do toga da bi trebali "zatvoriti sve veću pukotinu" u američkom društvu između bogatih i siromašnih ili između rasa.