Franc Norman Volker
eumostwanted.eu
Franc Norman Volker

eumostwanted.eu

Franc Norman Volker, Foto: eumostwanted.eu

Ovaj Nemac, koji je nedavno proslavio 51. rođendan, dva puta je uspeo da pobegne iz zatvora tako što je pretesterisao rešetke. Isti sistem za bekstvo uspeo mu je u Nemačkoj i u Portugaliji, i policija u čak 194 zemlje od tada neumorno traga za njim.

Čovek koji se našao na listi najtraženijih begunaca u Evropi i za čiju "glavu" se nudi nagrada od 25.000 evra prvi put je šmugnuo iz zatvora u Nemačkoj u martu 1997. godine. Čovek koji je tada sa njim delio ćeliju je posle gotovo četvrt veka za RTL otkrio kako je izgledalo Normanovo bekstvo.

Jorg K. kaže kako je satima gledao kako Norman testeriše rešetke, ali da nije smeo da pisne, jer mu je ovaj pretio da će ga ubiti, a da će potom bombom razneti njegove roditelje. U istoj ćeliji su se našli nakon što je Franc Norman u maju 1995. godine bacio bombu u automobil dvojice Poljaka. Jedan je poginuo na licu mesta, dok je drugog upucao dok je pokušavao da pobegne. Bio je osuđen na doživotnu robiju.

Kada je stigao u zatvor Jorgu je delovao fino. U početku su se, kaže, dobro slagali.

"Postao je agresivan"

- Nekako je normalno da cimeri u ćeliji pričaju o tome zašto su završili na robiji. To je njemu bilo strašno... Međutim, kasnije se okuražio. Postao je agresivan i počeo je da mi preti. Rekao je da mora podhitno da pobegne i da ja moram da pobegnem sa njim. Ja to nisam hteo, maltene sam bio odslužio celu kaznu - kaže Jorg.

Iako je bio upućen u Normanov plan za bekstvo, nije se usudio da kaže čuvarima ono što zna. Kaže da nikom nije verovao... Tvrdi da je Normanu neko spolja uneo opremu kojom je pretesterisao rešetke.

- Gledao sam kako ih seče. Bio sam preplašen. Sve vreme mi je govorio kako će mi pobiti roditelje. Rekao je da će im baciti kašikaru u spavaću sobu. Trebalo mu je tri, možda četiri sata da uništi rešetke. Rekao je da će me ubiti ako pokušam nekog da upozorim. Čuvar se uopšte nije spuštao dole... - rekao je Jorg koji je delio ćeliju sa Normanom u Hagenu.

On kaže da misli da mu je neko doneo pribor za bekstvo, jer ništa što su dobijali u zatvoru na korišćenje ne bi moglo da pretesteriše rešetke.

- Da su čuvari radili svoj posao, on ne bi pobegao - tvrdi Jorg.

Nakon bekstva dogodila su se još tri ubistva, u Haleu, u martu i julu 1997. nakon pljačke. Veruje se da je za sva tri ubistva odgovoran Norman. Nakon toga mu se izgubio svaki trag.

Međutim, sledeće godine uhvaće je u Portugalu. Tamo se skrivao pod lažnim imenom sa suprugom i ćerkom. U zatvoru u Lisabonu je proveo svega nekoliko meseci, a onda je u julu 1999. i tamo pretesterisao rešetke i nestao. O njemu se otada ništa ne zna.

- Kad vidim da tako opasnog čoveka ne mogu da uhvate 20 i kusur godina, šta da mislim - kaže Jorg.

Na sajtu Europola postoji Normalnova fotografija. Navodi se da je nasilan i verovatno naoružan. Slovi za jednog od najopasnijih i najtraženijih nemačkih kriminalaca. Nudi se nagrada od 25.000 evra onom ko pruži pouzdane informacije o njemu.

Kako je postao ubica

Volker je posle srednje škole otišao u Dortmund gde je bio šegrt jednom električaru. Navodno se brzo spanđao sa kriminalnom grupom koja je pljačkala banke i švercovala cigarete i oružje, a ni prostitucija im nije bila strana.

Navodno je Normanu i još trojici šef bande, kojeg su ucenjivali pripadnici jedne bande iz Poljske, rekao da mu "reši problem". Norman je u maju 1995. uspeo da ih namami u jednu pustu ulicu u blizini Dortmunda. Rekao je muškarcu za volanom da treba nešto da popričaju i naterao ga da spusti prozor. Potom je ubacio kašikaru u kabinu. Jedan je odmah stradao, drugog su upucali dok je bežao, dok je treći muškarac iz vozila uspeo da im umakne.

Nakon ubistva sa svojom devojkom Sandrom, Norman je pokušao da pobegne. Krenuo je za Holandiju, potom u Belgiju, odakle su se uputili prema Francuskoj, a potom je bio plan da preko Španije stignu do Portugala. Uhvaćen je na naplatnoj rampi u Francuskoj i odmah je osuđen za dvostruko ubistvo.

U maju 1996, dok je služio zatvorsku kaznu, oženio se Sandrom... Veruje se da mu je upravo ona pomogla pri bekstvu i da ga je ispred nemačkog zatvora čekala u crvenom automobilu.

Samo par dana kasnije ubio je pripadnika obezbeđenja koji je donosio novac u banku. Posle par meseci ubio je još dvojicu pripadnika obezbeđenja koji su prevozili oko pola miliona nemačkih maraka iz jedne banke.

On i Sandra su uhapšeni u Portugalu u oktobru 1998. godine i to uoči pljačke. On je uspeo da pobegne, a Sandra je odslužila šestogodišnju kaznu. U međuvremenu se razvela od njega.

Pročitajte još: