Otrov
Shutterstock
Otrov

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako prenosi "Blic", otrovni agens bivšem špijunu donela je kćerka Julija (33) po povratku iz Rusije kao poklon, koji su prijatelji poslali njenom ocu. 

Kako se pretpostavlja, otac i kćerka su bili zajedno u restoranu u Solsberiju kada je poklon otvoren, zbog čega je i Julija otrovana.

Skripalj i njegova kćerka su pre samog napada 4. marta večerali u popularnom restoranu "Zizi", a nadzorne kamere su ih snimile i kako razgovaraju s čuvarem trgovačkog centra pre nego što su pronađeni bez svesti na klupi u Solsberiju.

Julija je otvoreni protivnik aktuelne vlasti u Rusiji, dodaje "Blic".

Šef antiterorističke jedinice britanske policije Mark Rouli potvrdio je da je otkriveno o kojoj je supstanci reč, ali nije želeo to da otkrije.

Ostrvski mediji pišu da se u ovakvim situacijama najčešće koriste sarin ili VX, jedan od najjačih otrova na svetu.

Prema bezbednosnim izvorima, koje citira "San", samo nekoliko labaratorija na svetu u stanju je da proizvede sarin ili VX, među kojima je i labaratorija ruskih tajnih službi u Jasenovu, blizu Moskve, čime se dodatno baca sumnja na Rusiju.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju u nedelju na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, u kritičnom stanju, a u bolnicu je prebačen i neimenovani policajac koji se našao na listu mesta kada su oni pronađeni.

Julija Skripalj (33) živi u Velikoj Britaniji od 2010. godine, njena majka Ljudmila umrla je u oktobru 2012, kako se veruje prirodnom smrću, jer je bolovala od raka materice. 

Skripaljev sin umro je dok je bio s devojkom na putu u Sankt Petergurgu, ali uzrok smrti nije poznat.

List  navodi da postoje navodi da je i Skripaljev brat umro.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, naveo je Bi-Bi-Si.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Ember Rad saopštila je da su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka, koji su otrovani nervnim agensom, sada u stabilnom, mada i dalje kritičnom stanju.

Tagovi

Komentari (5)

Babaloo

09.03.2018 18:45

Nije bitno o kojoj se zemlji ili coveku radi...svako ko izda svoju zemlju zasluzuje da mu se ovo desi. Jude bolje ne zasluzuju.

ZORAN

09.03.2018 22:17

@Babaloo - Bravo to je pravda izdaju treba kazniti.

Plata za Izdaju

09.03.2018 20:57

Plata za Izdaju u svim obavestajnim sluzbama sveta je smrt ,posebno kada je rec o planskom odavanju drzavnih tajni ,kojim ta osoba rukuje .Slucaj je tragican ,ali svako treba da razmisli o posledicama svojih postupaka ,pogotovo ako ih svesno cini ,a pored toga je i polozio zakletvu .mogao je da podnese ostavku ukoliko nije zelo d abude u slzbi i posoa potrazi u Pekari negde u Moskvi

ZORAN

09.03.2018 22:32

Radi se o veoma lošem obaveštajcu.Čim, tako se pokloni ne primaju, to je početna lekcija koju nije naučio zato je i pao.Čim je radio za MI6, pušten je niz vodu jer košta a nema hajde od njega. Oni su ga otrovali.

ZORAN

09.03.2018 22:32

Radi se o veoma lošem obaveštajcu.Čim, tako se pokloni ne primaju, to je početna lekcija koju nije naučio zato je i pao.Čim je radio za MI6, pušten je niz vodu jer košta a nema hajde od njega. Oni su ga otrovali.