Igor Panarin
Printscreen
Igor Panarin

Printscreen

Igor Panarin, Foto: Printscreen

Dalje se iznose mnoge sumnjive i neproverene tvrdnje, poput one da Panarin tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organizovali – Britanci i da je potekla iz čuvene laboratorije za hemijsko i biološko oružje u Solzberiju.

Njegove tvrdnej obrazložene su ovako: Cilj je da se postigne delimična dezintegracija Kine (povratak Hongkonga Britaniji), promena unutrašnjeg i spoljnopolitičkog kursa Kine i smena Si Đinpinga sadašnjim premijerom, koji se smatra liderom prozapadne liberalne grupacije; uspostavljanje inostrane ideološke i finansijsko-ekonomske kontrole nad Kinom itd.

Po Panarinu, britanski udar je usledio jer je Si pokazao oklevanje u gušenju nemira u Hongkongu.

Dalje u članku stoji i sledeće:

"Intenzitet epidemije je u Vuhanu stotinama puta veći nego u drugim gradovima i oblastima, što po Panarinu takođe potvrđuje da je epidemija veštački izazvana".

Sama činjenica da se virus SARS-CoV-2 prvi put pojavio i počeo da širi u Kini, ide u prilog tvrdnji da je “intenzitet epidemije” (pri čemu se najverovatnije misli na broj zaraženih ovim virusom) u Vuhanu bio veći nego u “drugim gradovima i oblastima”.

Ipak, ta činjenica ne “potvrđuje” da je “epidemija veštački izazvana” kako se tvrdi u ovom članku jer se s ove vremenske distance može videti da se virus veoma brzo proširio i drugim zemljama.

Teorije o navodnim britanskim naporima da “epidemijom spreče” navodne planove kineskog predsednika da se “otarasi svojih liberala” bazirane su na pretpostavkama koje nemaju nikakvog utemeljenja u činjenicama.

Dalje, u ovoj teoriji zavere se navodi da je tročlana grupa MI-6 doletela u Vuhan 16. januara 2020. godine letom CZ 674 (London-Vuhan) radi sprovođenja operacije bioterorizma sa upotrebom korona virusa.

Prema podacima stranice Flightera koja se bavi prikupljanjem i mapiranjem informacija o avionskim letovima - uključujući kašnjenja, otkazivanja i odlaganja letova - avion kompanije China Southern Airlines na letu CZ 674 iz Londona je 16. januara sleteo u Vuhan, dok je jedini avion British Airways-a koji je 20. januara naveče poletie iz Hongkonga i sleteo u London sledećeg dana, bio onaj na letu BA28, a ne BA 27 kako se (verovatno greškom) navodi u opisu spornog snimka koji je okačen na Jutjub, u kome se navode Panarinove sumnjive stavke.

Podaci o avionskim letovima, uključujući i broj svakog komercijalnog leta, javno su dostupni onlajn. Činjenica da je Panarin naveo (skoro) tačne brojeve leta, ne potvrđuje da su se na spomenutim letovima zaista nalazile osobe zaposlene u spomenutoj instituciji.

Inače, Igor Panarin je u svetskim medijima postao poznat pre nekoliko decenija i to zbog još jednog od svojih “predviđanja” - onog da će SAD ući u građanski rat i da će se do 2010. godine raspasti. Nakon što se ove prognoze evidentno nisu obistinile, Panarin je 2011. godine utvrdio i da će “kolaps Amerike potencijalno izazvati pokret "Okupirajmo Volstrit", što se takođe nije dogodilo,