Korona virus, Holandija
EPA
Korona virus, Holandija

EPA

Korona virus, Holandija, Foto: EPA

Smanjenje nivoa antitela nakon preležane infekcije virusom korona ne znači da imunitet na taj virus nestaje, jer se u organizmu formiraju ćelije koje pružaju imunološku zaštitu pri ponovnom susretu s virusom, izjavio je direktor Naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Pastera", akademik Ruske akademije nauka Areg Totoljan.

- Kod osoba koje su preležale kovid-19 formiraju se antitela i ona ostaju na visokom nivou tokom čitavog perioda praćenja koji postoji kod nas. Kod dela pacijenata koji su imali koronu primećuje se pad nivoa antitela i ona postaju nedostupna za dijagnostičke test-sisteme, koji su nam trenutno na raspolaganju. Smanjenje nivoa antitela ne znači nestanak imuniteta, jer se formiraju "ćelije memorije" i ćelije koje proizvode antitela, a one bi trebalo da obezbede imunološku zaštitu pri ponovnom susretu sa virusom - rekao je on novinarima.

Znate li nekog da je preležao koronu?

 

Ruski akademik je objasnio da je odsustvo slučajeva ponovne infekcije pacijenata koji su već bili na bolničkom lečenju zbog korone u skladu s tim. Dodao je da se antitela takođe proizvode pri asimptomatskoj infekciji, ali da nisu stabilna.

- S tim u vezi, krajnje važno pitanje je proučavanje ćelijskog imuniteta kod tih osoba i traženje odgovora na pitanje da li se kod njih formira ćelijski imunitet ili ne. Specijalisti za sada traže odgovor na ovo pitanje. Izuzetno je važno da sve osobe, bez obzira na to da li su imale koronu ili ne, poštuju čitav kompleks mera za nespecifičnu prevenciju koronavirusne infekcije, odnosno nošenje maski, fizička distanca, pranje ruku i drugo - zaključio je.

Ranije je Totoljan za televiziju "Rusiju 1" izjavio da oko 15-20 odsto pacijenata, koji su preležali virus korona, gube antitela na njega u roku od nekoliko meseci nakon izlečenja.

Pročitajte još:

Komentari (1)

slava

18.10.2020 20:40

a sta je tu novo? studenti druge godine medicine uce o memory cells... svet je izgleda pun losih djaka koji otkrivaju toplu vodu I tocak svaki dan iznova...:(