"500 MILILITARA KRVNE PLAZME, DAVAĆE SE INTRAVENSKI" Ruski naučnici rade na leku protiv koronavirusa, praviće se od krvi pacijenta!

Naučnici ruskog Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu spremni su da za 30 dana razviju lek za virus korona zasnovan na krvi pacijenata koji su se oporavili od infekcije, saopštila je pres-služba Instituta.

Korona test
Korona test, Foto: Shutterstock

Eksperimentalni lek za specifičnu terapiju KOVID-19 predstavlja obogaćenu frakciju antivirusnih imunoglobulina u krvi, izvađenih iz plazme pacijenata koji su se oporavili od virusa korona.

Za lek će biti potrebno 500 ml krvne plazme, a davaće se intravenski.

Naučnici su, pri tome, uvereni da će takav lek biti potpuno sterilan i bez pirogena, odnosno da neće sadržavati proizvode metabolizma mikroorganizama.

Pandemija KOVID-19

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara da je uzročnik virus korona.

kamion hladnjača nosi tela preminulih od korona virusa
kamion hladnjača nosi tela preminulih od korona virusa, Foto: printskrin

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 875 hiljada slučajeva zaraze, ozdravilo je skoro 185 hiljada, a umrlo više od 43 hiljade ljudi.

Ukupan broj obolelih od KOVID-19 u Rusiji dostigao je 2.777, 190 je ozdravilo, a 24 osobe su umrle.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi