Korona virus
EPA/NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF
Korona virus

EPA/NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF

Korona virus, Foto: EPA/NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF

„Oko 60 dobrovoljaca primilo je živu polio vakcinu, što je rezultiralo naglim smanjenjem obolevanja u datoj grupi. Dokazali smo tu teoriju“, rekao je Išmuhametov za televiziju „Rusija 1“.
Dodao je da su naučnici centra „za sada ostavili po strani vakcinaciju protiv poliomijelitisa kao, takoreći, prvu pomoć“, dodao je on.

U Institutu za poliomijelitis i virusni encefalitis Akademije medicinskih nauka Sovjetskog Saveza (danas centar „Čumakov“) je krajem 1950-ih godina prvi put na svetu razvijena tehnologija za industrijsku proizvodnju žive polio vakcine, koja je već 1960. godine počela da imunizacije celo stanovništvo SSSR-a.

Inače, centar „Čumakov“ je razvio vakcinu protiv virusa korona „KoviVak“. To je inaktivirana vakcina. U njenoj osnovi je virus SARS-KoV-2, koji je posebno obrađen tako da je izgubio infektivna svojstva, ali istovremeno zadržava sposobnost izazivanja imunog odgovora. Ovakve vakcine sadrže čitav niz proteina virusnih čestica i, shodno tome, očekuje se da će imuni odgovor biti najkompletniji. Industrijska proizvodnja „KoviVaka“ zvanično je počela 25. marta.

Tagovi