Zlato Zlatne poluge
Shutterstock
Zlato Zlatne poluge

Shutterstock

Zlato Zlatne poluge, Foto: Shutterstock

 

Kupovina dragocenog žutog metala u Moskvi nadmašila je šestogodišnji maksimum u prvom kvartalu 2019. godine, što, prema britanskom tabloidu Dejli Ekspres, nije dobro za ostatak sveta!

Tabloid navodi da je Adrian Aš, direktor istraživanja u „Bilionvalutu“, upozorio da je ruska kupovina zlata "loš znak" za svetski mir i saradnju.

Paladijum vredi kao zlato!

Pozivajući se na Svetski savet za zlato, britanski list primećuje da je Rusija povećala svoju rezervisanu za 145,5 tona u prvom kvartalu ove godine, što je 68 odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

LEŽIMO NA ZLATU! Zlatna groznica vekovima trese Srbiju, a ovo su sve tajne tragača!

Inače, povećanje zaliha zlata dešava se paralelno sa stalnim trendom dedolarizacije u Rusiji, pošto je vlada pojačala svoje napore da se udalji od američkih sredstava, odlučujući se za transakcije u nacionalnim valutama.

Britanski tabloid ističe da Rusija time osigurava da njen ekonomski interes bude zaštićen čak i ako američki dolar doživi veliki pad.

Zlato, bogatstvo, novac

Shutterstock, ilustracija

Zlato, bogatstvo, novac, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

 

Uprkos brzorastućim rezervama, ruske zalihe zlata i dalje predstavljaju manje od 20 odsto ukupnih deviznih rezervi, naglasio je Aš.

- Zlatno pravilo je da onaj ko poseduje zlato ima moć. Iako zlato nije imalo nikakvu zvaničnu ulogu u monetarnom sistemu već skoro 50 godina, nije slučajno da Sjedinjene Države prednjače u kupovini plemenitog metala. Rusija vidi dragoceni metal kao način da se "ograniči od ekonomskog uticaja SAD-a" - kaže Aš.

 


Andrej Suzdalcev, nezavisni ekonomski ekspert, objasnio je da se situacija na finansijskom tržištu menja, i da Rusija nije jedina zemlja koja aktivno kupuje zlato, to je oppšti trend koji je izazvan nesigurnošću u stabilnost dolara.

KO GOD GA JE JEFTINO KUPOVAO, SADA MOŽE DA SE PENZIONIŠE Skuplje i od platine! Evo kolika je cena zlata sada!

Šef ruske centralne banke Elvira Nabiullina je u više navrata naglasila da zemlja diversifikuje svoje devizne rezerve više nego druge države zbog ekonomskih i političkih rizika sa kojima se suočava.