Dmitrij Medvedev
Profimedia
Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev, Foto: Profimedia

- Bezobzirna zločinačka akcija turskih vlasti koje su oborile ruski avion ima tri posledice, a prva je opasno pogoršavanje odnosa između Rusije i NATO, koje se ne može opravdati nikakvim interesima, uključujući zaštitu državnih granica - rekao je Medvedev novinarima po dolasku u Jekaterinburg posle višednevnog obilaska Jugoistočne Azije.

Druga posledica je, kako je naveo, "to što je Turska svojim akcijama demonstrirala podršku militantnim aktivistima terorističke grupe Islamske države (IS)", preneo je TAS S.

- To nije iznenađujuće, ako se uzmu u obzir dostupne informacije o direktnom finansijskom interesu nekih turskih zvaničnika povezanih sa snabdevanjem naftnim proizvodima koji se proizvode u preduzećima koja su u rukama IS - istakao je Medvedev.

Kao treću posledicu turske akcije on je naveo potkopavanje dugogodišnjih dobrosusedskih odnosa između Rusije i Turske, uključujući saradnju u oblasti ekonomije i humanitarnoj sferi.

- Teško će biti tu štetu otkloniti, a njena direktna posledica bi moglo biti okončanje izvesnog broja važnih zajedničkih projekata, dok će turske kompanije izgubiti svoje pozicije na ruskom tržištu - upozorio je ruski premijer.

Ruski vojni avion oboren je juče raketom vazduh-vazduh koju je ispalio turski borbeni avion F-16, dok se vraćao iz antiterorističke misije u vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji, navodi ruska agencija dodajući da je, u trenutku kada je pogođen, ruski avion leteo na visini od 6.000 metara, kilometar udaljen od turske granice.

Rusko ministarstvo je juče saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju te da se utvrđuje šta se sa njima dogodilo.
Ankara, s druge strane, tvrdi da je ruski avion narušio vazdušni prostor Turske.

Komentari (3)

Papričica

25.11.2015 09:25

Gledad "raša tudej",ajd i ja ko novine da pišem po Vuku,lepo su dokumentovali i dokazalh tesnu saradnju turaka i IS na toj granici.Nesrecni piloti su nabasali na trgovinu nafta-oruzje i turci su kao resenje nasli da ih obore pa po cenu rata.Zasluzili su svasta,hteli su ruske lovce u vazduhu,evo gospodin Putin je rekao da ce im ispuniti zelju,poslace im lovce,naravno uz bombardere!

lili

25.11.2015 18:01

rusi samo napred!ciji ce oni avion i pilota sram ih bilo.

slavko

25.11.2015 22:07

MALO JE SANKCIJE