Vladimir Putin
Tanjug/AP

 

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

 

* Rusija uvela sankcije Hagu

* Putinov čovek u UN očitao lekciju krvopijama lekciju

* Otkrio i zašto juri radikale 

 

Umesto toga stvorio je mit da je isključivo Beograd kriv za rat na Balkanu. Okrivio je Srbe, a sve ostale zaštitio od krivice. 

Ovo je danas, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (naslednik Haškog tribunala) poručio zamenik stalnog predstavnika Ruske federacije u UN, Genadij Kuzmin.

Kuzmin je rekao da je za Rusiju NATO ofanziva na SRJ značajna jer su meti najviše bili civili i civilna struktura, rezidencijalne oblasti Beograda, a u napadima su odneti životi civila i dece.

Govoreći o presudama Haškog tribunala, Kuzmin je rekao da su presude Gotovini, Oriću i Haradinaju sramotne, a da je Mehanizam nastavio sa takvom praksom.

- Ponovljeno suđenje i još oštrija kazna za Karađića to ilustruju. Tako je i u slučaju Mladića. Takve presude uvek prati agresivna medijska propaganda i pritisak na sudije. Pritiskom u vezi sa slučajem nepoštovanja suda (optužbe protiv radikala Vjerice Radete i Petra Jojića), Mehanizam pokušava da produži svoje postojanje.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kuzmin je kazao da je Rusija zabrinuta zbog zdravstvenog stanja Ratka Mladića jer ne može da iz nezavnisnih izvora potvrdi da on dobija adekvatnu medicinsku pomoć.

- Dok se takva situacija ne promeni, Rusija neće moći da uplaćuje novac u budžet za rad Mehanizma.

BONUS VIDEO: