Prag
Češka policija
Prag

Češka policija

Prag, Foto: Češka policija

"U ovom trenutku, Prag je na putu ka uništenju odnosa", navela je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova, dodajući da će uslediti brzi odgovor, preneo je Rojters.

Češka Republika naložila je ranije danas Rusiji da značajno smanji broj svojih diplomata u ruskoj ambasadi u Pragu kako bi ga prilagodila broju članova osoblja u češkoj ambasadi u Moskvi. Šef češke diplomatije Jakub Kulhanek novinarima je rekao da će Rusija imati rok do kraja maja da ispuni ovaj zahtev, prenela je agencija Rojters.

Rusija je prethodno saopštila da će uzvratiti na bilo kakve nove korake Češke uperene protiv ruskog diplomatskog osoblja, dok spor između dve zemlje preti da eskalira u novi krug proterivanja osoblja.

Prag je najpre proterao 18 Rusa koje je identifikovao kao obaveštajne agente, nakon što je saopštio da dva ruska špijuna optužena za trovanje nervnim agensom u Britaniji 2018. stoje iza fatalne eksplozije u češkom skladištu municije četiri godine ranije.

Nakon toga je Rusija naredila proterivanje 20 čeških diplomata.

Ovo je najžešći spor između dve zemlje od kraja komunističke ere 1989. i dolazi u vreme akutnih napetosti u odnosima Rusije i Zapada, podseća Rojters.