USPELI SU! Pronađen lek protiv korone

Proizveden u zajedničkom ulaganju Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) i grupe ChemRar

korona virus
korona virus, Foto: EPA

Novoodobreni ruski lek za borbu protiv Covid-19 uskoro će biti isporučen bolnicama te zemlje, a prve isporuke očekuju se 11. juna. Ispitivanja su pokazala da je lek vrlo efikasan u borbi protiv virusa.

U subotu je Ministarstvo zdravlja zemlje registrovalo Avifavir, domaću verziju japanskog leka Favipiravir, koji se koristi protiv teških oblika gripa. Proizveden u zajedničkom ulaganju Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) i grupe ChemRar, lek bi mogao biti od vitalne važnosti u borbi protiv Covid-19, pise RT.

- Avifavir nije samo prvi antivirusni lek registrovan protiv koronavirusa u Rusiji, već je možda i najperspektivniji lek protiv Covid-19 na svetu - rekao je Kiril Dmitriev, izvršni direktor RDIF-a.

- Razvijen je i testiran u kliničkim ispitivanjima u Rusiji u do sada neviđeno kratkom vremenskom periodu, omogućavajući Avifaviru da postane prvi registrovani lek na bazi Favipiravira u svetu.

Prema navodima stručnjaka, Avifavir ometa mehanizme reprodukcije Covid-19, i pokazao je "visoku efikasnost u lečenju pacijenata sa koronavirusom tokom kliničkih ispitivanja". Studija je otkrila da virus umre u proseku za samo četiri dana kada pacijent uzme lek, u poređenju sa devet sa standardnim tokom lečenja.

1. juna, RDIF je objavio da će ovog meseca 60.000 doza Avifavira biti isporučeno bolnicama u Rusiji, a prvi se očekuju da stignu 11. juna. Lek neće biti u prodaji i koristiće se samo u bolnicama pod nadzorom. doktora. Avifavir neće biti propisan tokom trudnoće zbog mogućeg efekta na plod.

Prema poslednjim zvaničnim podacima vlade, u Rusiji je dijagnostikovan 414,878 slučaj Covid-19, a 4,855 ljudi je umrlo. U poređenju sa ostatkom sveta, Rusija je na trećem mestu po broju obolelih, i zaostaje za SAD (1.790.191) i Brazilom (514.849).

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi