Rusija, NATO
Twitter printscreen
Rusija, NATO, Foto: Twitter printscreen

Sve je veći rizik od rata između Rusije i NATO oko Arktika, tvrdi jedan ruski komandant, a prenose britanski mediji.

On je upozorio na sve veće prisustvo NATO snaga u ledenim vodama Arktika, dodavši da vojne vežbe koje sprovode Britanci i SAD, uz pomoć drugih zapadnih zemalja su dvostruko veće u proteklih pet godina.

Ova izjava ruskog vice - admirala, kako piše Dejli mejl, stiže neposredno nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio ponovno otvaranje i modernizaciju vojnih baza duž ruske obale koja je na Arktiku duga gotovo 25.000 kilometara.

U narednom periodu trebalo bi očekivati dalje povećanje vojnog prisustva kombinovanih snaga, a rezultat, prema rečima Mojseva, biće potencijalni konflikt.

Mojsev je takođe upozorio NATO da se drži podalje od područja koje je za Moskvu unosno, naročito što se tiče rezervi gasa i nafte.

- Poslednjih godina zajedničke vojne snage Zapada izvele su više od deset vojnih vežbi blizu naše severne granice. Vežbe su bile različitog karaktera, od onih koje se tiču naoružanja, preko nuklearnih podmornica, do borbenih snaga i drugih jedinica, kao i jedinica za specijalne operacije- rekao je Mojsev.

Ovaj komandant je takođe optužio Zapad da pokušava da pritisne Rusiju sankcijama i da multilateralnu saradnju u Arktiku politizuje.

Optužio je NATO da ne priznaje ruske nacionalne interese, ali i da ne prepoznaje spremnost ove zemlje da upotrebi vojsku kako bi postigla svoje političke ciljeve.