Koronavirus se širi u sve više zemalja
Tanjug / AP
Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

 "Vektor" je jedan od najvećih takvih centara ne samo u Rusiji, već i mnogo šire. Njegov zadatak je naučno i praktično suprotstavljanje globalnim infektološkim opasnostima. Nije tajna da Naučni centar "Vektor" u Koljcovu ima najveću "kolekciju" virusa u svetu, među kojima su ebola, zatim marburga, pa SARS, boginje i drugi.

 Već iz naziva "federalni centar" jasno je da se finansira iz državnog budžeta. Za "Vektor" su najverovatnije mnogi čitaoci prvi put čuli pre nekoliko godina, kad je došlo do požara u njegovoj poslovnoj zgradi. Tada su zapadne agencije lansirale vest kako može doći do katastrofe jer taj naučni centar ima ogromnu "zbirku" virusa. Panika se brzo smirila jer je požar bio na sasvim drugom delu zgrade i brzo je ugašen, a do njega je došlo zbog lošeg rada ljudi koji su obavljali građevinske radove.

Ove godine o "Vektoru" se mnogo govorilo i pisalo jer su njegovi stručnjaci među prvima u svetu napravili testove pomoću kojih se utvrđuje da li je neko zaražen kovidom-19. Do sada je proizvedeno više od milion testova, a proizvodnja će se znatno povećati.

Posle uspeha sa pravljenjem vrlo pouzdanih testova stigla je još bolja vest - da su u "Vektoru" naučnici napravili 13 prototipova vakcine protiv virusa korona.

Sajam, koronavirus

Tanjug

Sajam, koronavirus, Foto: Tanjug

- Sada radimo na vakcinama koje će već u junu biti isprobane - kaže generalni direktor Rinat Maksjutov.

Upravo je "Vektor" prvi u svojoj zemlji razvio i proizvodio testove za dijagnostiku side, kao i hepatitisa B, a kasnije je pravio i imunostimulatore. Naravno, "Vektor" sarađuje sa naučnim ustanovama Ruske akademije nauka, kao i sa centrima za grip ne samo Rusije, već i Belorusije, Kazahstana, Uzbekistana i Azerbejdžana.

Kao jedan od vodećih naučnih centara u Rusiji, "Vektor" odlično sarađuje i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. U "Vektoru" su organizovali ekspedicione grupe koje odlaze u zemlje gde bukne žarište virusne infekcije kako bi brzo mogli da traže efikasna rešenja i pravilnu i brzu dijagnostiku. U "Vektoru" radi više od 160 zaposlenih, od čega je 139 doktora i magistara nauka.

Istraživanja u molekularnoj epidemiologiji virusnih infekcija treba da pomognu da se u budućnosti lakše suprotstavljamo bolestima. Izučava se i veza između genetskih karakteristika čoveka i određenog virusa. Radi se i na novim preventivnim preparatima, kao i na lekovima kojima bi se čovek borio protiv teških bolesti.

Italija, korona

Youtube/Printscreen

Italija, korona, Foto: Youtube/Printscreen

Od 2013. tamo izučavaju puteve širenja gripa, kao i evolucije virusa. Kad je boravila u "Vektoru", prof. Ana Popova, glavni sanitarni lekar Rusije, kazala je da je to jedini centar u Rusiji koji može na najvišem nivou da radi sa virusima i da doprinosi nauci u borbi protiv virusa.

 "Vektor" je jedna od šest laboratorija koje je za borbu protiv korone odabrao evropski biro Svetske zdravstvene organizacije. Tu su i laboratorije iz Nemačke, Holandije, Velike Britanije i Francuske. One imaju pravo da organizuju savetovanja eksperata da bi se precizirali optimalni protokoli za testiranje virusa korona, a zatim predlagala rešenja Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ruska vlada odlučila je da uloži veliki novac u razvoj "Vektora", u njegove eksperimentalne i proizvodne pogone.

Kada će početi proizvodnja vakcine protiv korone?

Sigurno ne brzo, jer postoji procedura u proizvodnji koja se mora poštovati. Prvo će se eksperimentisati na životinjama. Tek kasnije će se odabrati dve varijante koje se pokažu kao najbolje. Dr Ana Popova, koja ima bogato iskustvo epidemiologa, tvrdi da je realno da se vakcina u Rusiji pojavi u poslednjem kvartalu ove godine.