Ruska vojska, ruski vojnik
Printscreen/Youtube
Ruska vojska, ruski vojnik

Printscreen/Youtube

Ruska vojska, ruski vojnik, Foto: Printscreen/Youtube

Velt se u svom članku poziva na izveštaj general-potpukovnika Bundesvera u penziji i bivšeg zamenika generalnog sekretara NATO-a Hajnriha Brausa i direktora Instituta za političku bezbednost sa Kilskog univerziteta Joakima Krausa.

Kraus smatra da, dok se Evropa bavi klimatskim promenama i migrantima, Rusija se bez ikakvog razloga sprema za regionalne ratove u Evropi, koje namerava da vodi, preteći upotrebom nuklearnog oružja.

PROČITAJ JOŠ:

Prema mišljenju Brausa, Rusija traži konfrontaciju sa zapadnim državama i želi da uništi međunarodni poredak i potkopa jedinstvo NATO-a.

Vojnici  NATO u borbenoj formaciji

profimedia

Vojnici NATO u borbenoj formaciji, Foto: profimedia

Prema rečima bivšeg načelnika Bundesvera, Rusija zna da ne može da pobedi u ratu protiv NATO-a, zbog čega može da izvede "neočekivani napad", podržan pretnjom upotrebe nuklearnog oružja.

Tada će, kako navodi Kraus, evropske države morati da biraju između rata i radikalne promene "statusa kvo" kako bi zadovoljile Moskvu. Kao moguće mete "napada" Rusije označavaju se Crnomorski region, Baltik, Poljska i Ukrajina.

Osim toga, Braus i Kraus su saopštili da će ključnu ulogu u tom "konfliktu" imati Nemačka, zbog svog geografskog položaja, zbog čega se Vlada Nemačke poziva da maksimalno brzo podigne Bundesver u stanje borbene gotovosti kako bi mogao da realizuje kompleksne vojne zadatke NATO-a.