Vladimir Putin
EPA/Alexei Nikolsky
Vladimir Putin

EPA/Alexei Nikolsky

Vladimir Putin, Foto: EPA/Alexei Nikolsky

Ovo ministarstvo je pozvalo ambasadorsku Velike Britanije u Moskvi Lori Bristou da danas dođe na razgovor. Ambasadorka je pozvana na razgovor zbog tenzija između Rusije i Britanije, nastalih posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj pre dve nedelje, prenela je agencija AP.

Očekuje se da Rusija saopšti imena nekih britanskih diplomata koji će biti proterani, kao kontramera posle odluke britanske premijerke Tereze Mej da protera 23 ruskih diplomata iz Britanije.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ruskog predsednika Vladimira Putina da je lično naredio trovanje Skripalja i njegove ćerke, što je Putinov portparol energično negirao.

Britanski ambasador u Rusiji Lori Bristov, pozvan je u rusko ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi, a prema rečima svedoka on je već stigao u ministarstvo.

Sastanak će gotovo sigurno biti fokusiran na odgovor Moskve na tvrdnje Londona da Rusija stoji iza navodnog trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke.

Britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson u petak je istakao da je Putin lično naredio napad na agente.

Moskva je više puta ponudio svoju punu saradnju u istraživanju incidenta, za koji tvrdi London, uključio je nervnog agenta iz sovjetske ere Novichok. Obe zemlje su članice Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV), što znači da je London dužan da uključi Moskvu u istragu.

Britanska premijerka Tereza Mej je ranije saopštila da će iz Britanije biti proterana 23 ruskih diplomata nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

Mej je rekla da ruske diplomate imaju nedelju dana da napuste Veliku Britaniju, preneo je AP, navodeći da je najveće proterivanje diplomata od perioda Hladnog rata.

Britanska premijerka smatra da je Rusija pokazala prezir prema britanskoj želji da objasni pokušaj ubistva bvšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Odmah je reagovala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je istakla da će Moskva adekvatno odgovoriti na mere koje je Britanija preduzela protiv Rusije i ruskih zvaničnika.