Nuklearne probe u Nevadi
Youtube Screenshot
Nuklearne probe u Nevadi

Youtube Screenshot

Nuklearna proba, Foto: Youtube Screenshot

Gerasimov je rekao da je završeno postavljanje radarskih stanica nedaleko od granica, što garantuje detektovanje balističkih projektila iz svih pravaca.

- Kao vojni profesionalci, treba da shvatite da meta odgovora Rusije neće biti teritorija SAD, nego zemlje u kojima su postavljeni američki sistemi srednjeg i kratkog dometa - rekao je Gerasimov u obraćanju stranim vojnim atašeima.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da aktivnosti SAD sa ciljem da očuvaju dominantnu ulogu Vašingtona u svetu predstavljaju jedan od glavnih faktora zbog kojih se međunarodna situacija pogoršava.

Američke rakete u Poljskoj i Rumuniji

Američke vojne baze u kojima su stacionirane rakete zabranjene sporazumom INF, stacionirane su Poljskoj, Rumuniji, Aljasci... Po Srbiju su najopasnije one koje se nalaze u vojnoj bazi u Rumuniji, na obali Crnog mora. Raketni kompleks postavljen je nakon svrgavanja vlade u Bukureštu pre dve godine.

Vašington ih je postavio pod izgovorom da se radi o "raketnom štitu", koji navodno nije uperen protiv Moskve, već Severne Koreje i Irana, ali mnogi analitičari i zvaničnici ističu da im je prava meta zaista Rusija, s obzirom na teritorije na kojima se nalaze.

Majk Pompeo

EPA/Michael Reynolds

Majk Pompeo, Foto: EPA/Michael Reynolds

Iako su navodno "odbrambene rakete", silosi iz kojih se ispaljuju za samo nekoliko minuta mogu da se naoružaju ofanzivnim raketama, koje su glavna pretnja po Rusiju.

Vojne vežbe na Krimu i u Crnom moru

Paralelno sa ovom najavom, Rusija je objavila da je počela vojne vežbe u Crnom moru, nekoliko dana nakon što je u Kerčkom moreuzu koji spaja Azovsko i Crno more zaplenila tri ukrajinska broda, što je produbilo tenzije između Kijeva i Moskve.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, počeli su ruski mornarički manevri i vežbe sa raketama zemlja-vazduh. Dve podmornice "Rostov-na-Donu B-237" i "Stari Oskol B-262" vežbale su vanredno raspoređivanje za detektovanje, pratnju i uništenje ciljeva na moru i obali raketnom paljbom. Podmorničke posade Crnomorske flote takođe su uvežbavale duboki zaron i rad na tehnici hitnog izranjanja.

Američka vojna baza na Okinavi

Profimedia

Američka vojna baza, Foto: Profimedia

U saopštenju se ne navodi tačan datum početka ili okončanja vežbi, niti da li su vežbe podmornica deo većih manevara u Crnom moru ili oko Krimskog poluostrva. Ranije je Turska mornarica saopštila da će u regionu biti vežbe gađanja od 3. do 9. decembra.

Odvojeno, vojne vežbe sa raketnim sistemima "pancir" zemlja-vazduh održane su na istoku Krima, tokom kojih je uvežbavano detektovanje, identifikacija i gađanje meta u vazduhu, javio je Interfaks pozivajući na portparola Crnomorske flote.