AZERBEJDŽAN PREUZEO NAGORNO KARABAH: Rusi povukli crtu, Jermeni potpuno slomljeni!

Azerbejdžan je danas završio proces preuzimanja teritorije, koju mu je Jermeniija prepustila u skladu sa mirovnim sporazumom kojim je posredovala Rusija i kojim su okončani šestonedeljni sukobi oko Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan-Jermenija
Azerbejdžan-Jermenija, Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravio je povratak kontrole nad tim oblastima kao istorijsko dostignuće, prenosi AP.

"Svi smo živeli s jednim snom i sada smo ga ispunili. Izvojevali smo pobedu na bojnom polju i u političckoj areni, i ta pobeda otvara novu eru za našu zemlju. Biće to doba razvoja, bezbednosti i napretka", poručio je Alijev u obraćanju naciji.

Region Lačin, koji se nalazi između Nagorno-Karabaha i Jermenije, poslednji je od tri oblasti na obodu Nagorno-Karabaha, koji su jermenske snage predale danas.

Lideri tri zemlje, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinijan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah s Jermenijom.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi