Demonstracije u Bukureštu protiv amnestije
Profimedia
Demonstracije u Bukureštu protiv amnestije

Profimedia

Demonstracije u Bukureštu protiv amnestije, Foto: Profimedia

Demonstranti u Bukureštu su se okupili na Univerzitetskom trgu, probili se kroz kordon policije i uputili ka sedištu vlade.

"Želimo demokratiju, sa lopovima u zatvoru", uzvikivali su demonstranti pošto im se pridružio predsednik Klausa Johanis.

Johanis podržava mere borbe protiv korupcije i kritikuje vladu, prenosi AP.

"Banda političara koja ima problema sa zakonom želi da izmeni zakonodavstvo i oslabi državu zakona. Rumuni su s pravom ogorčeni", poručio je Johanis.

Među demonstrantima, koji su vladajuću Socijaldemokratsku partiju nazvali "crvenom kugom", ima i starijih ljudi, ali i onih koji su došli sa decom.

Iz Socijaldemokratske partije su potom optužili Johanisa za "podsticanje nereda i nasilja, ocenjujući da njegovi potezi "predstavljaju uvod u državni udar".

Protest u Bukureštu je okončan posle četiri sata.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu se zalaže da se usvoji zakon o amnestiji koji će, kako tvrdi vlada, smanjiti prenatrpanost u zatvorima.

Kritičari, međutim, ukazuju da će se time samo pomoći vladinim saveznicima koji su osuđeni zbog korupcije.

Upravnici zatvora navode da bi 3.700 zatvorenika moglo da bude oslobođeno, a vlada da će ih biti oslobođeno oko 2.500.

Komentari (1)

Teodora

23.01.2017 00:06

Pametniji su od Srba 1000 puta! A kad je ovaj mentol nikolić, podmah pošto je postao predsednik amnestirao hiljade srpskih robijaša kako bi povećao svoje buduće biračko telo, ovdašnja javnost je ćutala. Kao i kad je abolirao osvedočene sportskle kriminalce džajića i cvetkovića. Premda,to i ne mora da bude čudno, jer je u Srbiji razlika između pripadnika aktuelne vlasti i članova sns, vučića, nikolića i ostale nepismene bulumente minimalna u odnosu na zatvorenike u srpskim zatvorima.