Sivi vukovi
Printscreen Twitter
Sivi vukovi

Printscreen Twitter

Sivi vukovi, Foto: Printscreen Twitter

* Turski vojnici koji su ušli u kurdski grad Tel Abijad pokazali su rukom neobičan simbol

* Znak "organizacije "Sivi vukovi"

* Radi se o panturskoj organizaciji kojoj je cilj obnova Osmanskog carstva

Turska vojska sa tenkovima i uz pomoć boraca iz redova sirijskih pobunjenika upala je duboko u sirijsku teritoriju boreći se protiv Kurda.

Turska vojska u ratu protiv Kurda ući će 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 13.10.2019. 14:45 Nastavlja se napad Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP * Turski predsednik saopštio ciljeve operacije u Siriji * Vojska će ući 35 kilometara u dubinu sirijske teritorije * Zauzeti pogranični gradovi Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanzivi protiv kurdske milicije ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije.

 

Turski tenkovi zauzeli su dva veoma važna grada uz granicu sa Turskom Ras al Ain, kao i pogranični sirijski grad Tel Abijad. Kamere telvizijskih ekipa koje su ušle zajedno sa vojskom zabeležile su jedan zanimljiv detalj.

 

Jedan od tenkista dok je davao izjavu pokazao je znak organizacije "Sivi vukovi" turske nacionalističke organizacije čiji pripadnici se očigledno bore protiv Kurda na severu Sirije.

 

Ko su "Sivi vukovi"?

Poznati su i pod nazivom "Klub idealista" (Ülkü Ocakları) ultra-nacionalistička organizacija. Ideolog pokreta je bio pukovnik Alparslan Turkes (1917-1997), osnivač desničarske stranke u Turskoj "Partija nacionalističkog pokreta" (MHP). Deklarisani cilj ovog pokreta jeste uspostavljanje "panturske nacije, koja treba da zauzima prostor od Balkana preko centralne Azije do Kine i da ujedini sve "turske narode" u "velikoturskom carstvu", u kome nema mesta za manjine i neistomišljenike. Sivi vukovi se optužuju da su odgovorni za ubistva ubistva levičarskih i liberalnih aktivista i intelektualaca. Njihova glavna ideja vodilja oživljavanje slavnih dana iz prošlosti i ujedinjenje svih trkestantskih naroda u jednu državu: Turaka, Azera, Kazaka, Turkmena, Tatara, Kirgiza i Uzbeka. Njihov koncept turske nacije je usko povezan sa islamom, što se vidi i iz jednog od njihovih slogana, naime, "tvoj doktor će biti Turčin a tvoj lek će biti islam". Veruju da su Turci kao rasa i nacija superiorni u odnosu na ostale.

Bakljada u Berlinu! Zulumu se mora stati na put! (VIDEO)

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 12.10.2019. 19:49 Veliki marš Kurda. Kurdi protestuju u Berlinu, Foto: Facebook/Printscreen * Turska je pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije * Operacija je počela 9.

 

Pozdrav u obliku vučije glave glavni simbol

Ruka je ispružena uvis, dva spoljna prsta ruke raširena tako da podsećaju na uši, palac i srednji prst i prstenjak skupljeni kao njuška: to je takozvani vučji pozdrav, znak prepoznavanja turskog ultra-nacionalističog pokreta "Sivi vukovi". Zbog čega baš vučija simbolika?

Inspiracija o simbolu je nađena u vučici Aseni koja je mitska pramajka svih turkijskih naroda i koja potiče iz stepa Centralne Azije. Takođe, vuk je simbol časti, što je posebno bitno ovoj organizaciji koja veruje u snažno vođstvo i hijerarhiju.

BONUS VIDEO: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu