rukavice
EPA

 

rukavice

EPA

rukavice, Foto: EPA

Šire klice 

U supermarketima, na pijacama i u svakodnevnom životu sve je više ljudi koji nose jednokratne rukavice kako bi se zaštitili od visoko zaraznog koron avirusa SARS-CoV-2. Ove zaštitne rukavice su već sedmicama rasprodate po apotekama širom sveta.

Do zaraze koronavirusom dolazi kapljičnom infekcijom, na primer kašljanjem ili kijanjem ali i direktnim kontaktom: ako dodirnete neki predmet, patogeni dospevaju do vaše šake, a ako potom dodirnete lice, oči, nos ili usta, virusi će ući u vaš organizam.

Rukavice za jednokratnu upotrebu koriste se u hirurgiji ili ambulantama, ali one štite ruke samo od krupnih nečistoća, krvi ili drugih telesnih tečnosti. Zaštititu od kontaminacije bakterijama i virusima pružaju – samo na kratko.

Zapravo je materijal rukavica za jednokratnu upotrebu porozan, a što ih duže nosite, patogeni lakše prodiru u navodni zaštitni omotač. To je jedan od razloga zašto medicinsko osoblje nakon upotrebe medicinskih rukavica pažljivo pere i dezinfikuje ruke. No, ova higijenska pravila, i to se izričito kaže, u medicini ipak ne mogu zameniti rukavice za jednokratnu upotrebu.

rukavice

EPA

rukavice, Foto: EPA

Varljivi osećaj sigurnosti 

U skladu s tim, lekari ne samo što hitno upozoravaju na varljivi osećaj sigurnosti, već ističu da rukavice za jednokratnu upotrebu mogu čak povećati rizik od infekcije. Jer, u takvim rukavicama koža vrlo brzo počinje da se znoji – a topla, vlažna klima idealno je okruženje za bakterije i viruse svih vrsta.

„Prestanite da nosite medicinske rukavice u javnosti. Higijenski je to svinjarija velikih razmera!“ – objavio je na Twitteru u Fejsbuku doktor opšte prakse Mark Hanefeld.

Isto misli i pulmolog i internista Jens Mejuz. Ne samo što ne nude zaštitu, već su i kontraproduktivne. U vrlo kratkom vremenu rukavica za jednokratnu upotrebu sakupi mnogo više bakterija i virusa na ruci od tek oprane ruke, kaže Jens Mejuz.