Rudnik
Youtube/Printscreen
Rudnik

Youtube/Printscreen

Rudnik, Foto: Youtube/Printscreen

Oko 80 radnika zarobljenih u požaru u rudniku cinka u Garpenbergu, na severu Švedske, evakuisano je, izjavio je danas vlasnik rudnika Boliden. Dva radnika su prebačena na lekarske preglede, saopštila je kompanija, preneo je Rojters.

- Ventiliramo dim, ispitujemo osoblje i činimo da se svi osećaju dobro. Posle ovoga što se dogodilo u rudniku verovatno će biti nekih efekata (u vađenju cinka), ali ne u meri u kojoj je to značajno za nas - rekao je portparol Bolidena Klas Nilson.

Novinska agencija TT je izvestila da su vatrogasne ekipe zajedno sa vatrogasnom ekipom Bolidena ugasile požar. Požar je izbio u rudniku koji je udaljen od Stokholma oko 130 kilometara, dok se oko 130 rudara nalazilo u njemu, preneo je AP.

Dženi Gothardson iz kompanije Boliden koja rukovodi rudnikom rekla je da su radnici prilikom evakuacije poštovali procedure kao i da su potražili utočište u podzemnom skloništu.

Uzrok požara u rudniku još se istražuje, a za sada je poznato da je mašina na oko 850 metara pod zemljom počela da izbacuje dim pre nego što je došlo do požara, navode zvaničnici i dodaju da je požar veoma brzo stavljen pod kontrolu.

Kompanija je navela da se u rudniku uglavnom eksploatišu mineralne legure koje sadrže cink, bakar, olovo, nikl, zlato, platinu, srebro i paladijum.