Toni Hadžgel
Twitter/Printscreen
Toni Hadžgel, Foto: Twitter/Printscreen

Pola Hadžgel (52), majka osmoro dece iz Vest Molinga (Kent) i njen suprug Mark usvojili su petogodišnejg dečaka Tonija, koga su biološki roditelji toliko teško zlostavljali da su lekari morali da mu amputiraju obe noge.

Pola i Mark se sada bore za uvođenje strožih kazni za surovost prema deci.

U trenutku kada britansko Nacionalno udruženje za prevenciju surovosti prema deci (NSPCC) upozorava na porast broja prijavljenih slučajeva brutalnosti prema deci i zanemarivanja dece, Pola je opisala svoj prvi susret s bebom Tonijem i kako je par, saznavši za užasan početak njegovog života, odlučio da ga usvoji.

- Godine 2015. socijalna radnica pitala me je da li bih posetila četvoromesečnu bebu u bolnici, kojoj su noge polomljene i koja je veoma loše. Pomislila sam: Nije problem, udovi zarastaju - seća se Pola.

Otišla je da vidi dečaka i saznala poražavajuće podatke o njegovom kratkom životu. Sa samo pet nedelja, imao je prelome svih udova, dislocirani članak, prste na nogama, palčeve. Pri tome je ostavljen bez lekarske pomoći deset dana. Dobio je sepsu i nekoliko organa mu je otkazalo. Pored toga, imao je tumor na mozgu i morali su da ga priključe na aparate za održavanje života. Da lekari nisu tako brzo reagovali i neumorno radili, Toni verovatno ne bi preživeo.

Pola priznaje da tako nešto nije očekivala. Više nije mogla da vidi nijednu od fotografija koje su dokumentovale detetovu užasnu prošlost.

- Doveli smo ga kući, pitajući se da li smo ispravno postupili. Brinula sam da je suviše slab da bi bio u kući zajedno sa našom ostalom decom, koja, nisu usvojena. Ali doneli smo odluku da ćemo mu pružiti ljubav i zaštitu. Dogovorili smo se da ga nećemo držati pod staklenim zvonom - ophodićemo se prema njemu kao i prema svima ostalima - kaže Pola.

Već posle nedelju dana dečak se uklopio u novu sredinu i ponovo je počeo da se smeje.

- Razmišljala sam o deci koja umiru i nemaju nikoga da se bori za njih, ili deci, koja nisu usvojena i nemaju nikoga - kaže Pola.

Od nekoga je čula da bi Tonijevi roditelji dobili doživotne kazne ukoliko bi se dokazalo da je reč o namernom nanošenju teških telesnih povreda. Tada su ona i Mark započeli kampanju za uvođenje strožih kazni za surovost prema deci.

Početkom godine otišli su u Parlament, gde je njihov predstavnik Tom Tugendhat predao peticiju, koju je potpisalo 12.000 ljudi, a u kojoj traže promenu zakona i uvođenje "Tonijevog zakona".

- Nećemo odustati, borićemo se za bolju zaštitu dece - kaže Pola.

Iako je Toni izgubio obe noge, kreće se pomoću invalidskih kolica i voli da bude nezavisan. U septembru su ga upisali u redovnu školu, gde postiže vrlo dobre rezultate i nadmašuje sva očekivanja.

- Toni nam je sasvim sigurno promenio život, divno je što je sa nama, a ostala deca se prema njemu ponašaju kao i prema svima drugima - kaže majka.