Njujork
EPA
Njujork

EPA

Njujork, Foto: EPA

Naime, gradske vlasti su ponudile robijašima iz zloglasnog zatvora na ostrvu Rajkers platu od šest dolara po satu da kopaju masovne grobnice za žrtve smrtonosnog virusa.

Velikodušna ponuda

Planirano je da masovne grobnice u slučaju pandemije budu izgrađene na javnom groblju koje je u vlasništvu grada Njujorka na ostrvu Hart. Kako prenose mediji u SAD, više nego velikodušna ponuda o satnici od šest dolara važi samo za osuđene zatvorenike, a ne za one koji očekuju suđenje. - Mrtvačnice i groblja su već prepuni. Masovne grobnice neće biti samo za žrtve koronavirusa - rekao je Ejveri Koen, portparol kancelarije njujorškog gradonačelnika Bila de Blazija.

Njujork

EPA

Njujork, Foto: EPA

Zatvorenici koji budu kopali masovne grobnice će pored neophodnog alata dobiti i zaštitnu masku. Na ostrvu Hart, prema procenama nadležnih, mogu da se iskopaju masovne grobnice za 50.000 žrtava u slučaju pandemije, što je predviđeno planom za vanredne situacije iz 2008, kada je prvi čovek grada bio Majkl Blumberg. Robijaši iz Rajkersa u proseku su sahranjivali između 20 i 25 osoba na gradskom groblju na ovom ostrvu.

Koliko je situacija ozbiljna u čitavoj Americi, svedoči i upozorenje Bele kuće, u kojem se predviđa da će koronavirus usmrtiti između 100.000 i 240.000 ljudi, i to ukoliko se stanovništvo bude pridržavalo smernica o držanju odstojanja.

Njujork

EPA

Njujork, Foto: EPA

Dve teške nedelje

On je dodao da želi da „svaki Amerikanac bude spreman za teške dane koji nam predstoje“. U SAD je zaraženo više od 185.000 osoba, dok je više od 4.000 preminulo.