IRAN DONEO VAŽNU ODLUKU Rešili šta će sa crnom kutijom iz oborenog ukrajinskog aviona

Crna kutija aviona "Boing 737" ukrajinske aviokompanije, koje je iranska vojska slučajno oborila nedugo nakon poletanja sa međunarodnog aerodroma u Teheranu, biće poslati u Ukrajinu, javila je u subotu novinska agencija "Tasnim".

Pad ukrajinskog aviona
Pad ukrajinskog aviona, Foto: Youtube/Printscreen

Avion na letu PS752, ukrajinske kompanije oboren je 8. januara u blizini međunarodnog aerodroma u Teheranu, "Imam Homeini", kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade. Prema zvaničnim podacima, 82 Iranaca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, četvoro Avganistanca, troje Nemca i troje državljana Velike Britanije bilo je među žrtvama.

Pad ukrajinskog aviona
Pad ukrajinskog aviona, Foto: Youtube/Printscreen

Iranska vojska je nakon toga priznala da je slučajno gađala avion, pomešala ga s neprijateljskom krstarećom raketom u iščekivanju odmazde SAD-a za napad Irana na iračke baze u kome je smešteno američko vojno osoblje. Iransko rukovodstvo izrazilo je duboko žaljenje opisujući tragediju kao "neoprostivu grešku".

U petak je kanadski premijer Džastin Trudo pozvao Iran da pošalje crnu kutiju u Francusku na dešifrovanje. Prema Trudou, Pariz ima potrebne sposobnosti da izvrši analizu crnih kutija.

Pad aviona
Pad aviona, Foto: Tanjug/AP

Ukrajinsko tužilaštvo izjavilo je ranije ove nedelje da se Kijev obratio Iranu sa zahtevom za pravnu pomoć vezanom za prenos crne kutije ukrajinskoj policiji. Kancelarija je dodala da Ukrajina preduzima sve moguće mere kako bi osigurala pravilno dešifrovanje crne kutije i sačuvala dokaze u istrazi oko okolnosti nesreće.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi