Moamer Gadafi
Profimedia
Moamer Gadafi, Foto: Profimedia

* Libija je u potpunom haosu od 2011. kada je svrgnut tadašnji dugogodišnji vođa Muamer Gadafi

* Sedam meseci pred smrt rekao je reči koje su se danas obistinile

* Neke od njih su da će Evropu preplaviti izbeglice

Naftom i gasom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dve vlasti, vlada u Tripoliju koja uživa podršku UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru snage Kalife Haftara, iza koga stoje Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Mogu da izvrše udar bez upozorenja, a sposobni su da sve razore!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 02.09.2019. 20:35 - 02.09.2019. 20:48 U pitanju su jedni američki avioni koji su sposobni da bez upozorenja izvrše napad razornim atomskim bombama.

Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove godine je osvojio jug zemlje i naftna polja.

Mladi pukovnik Gadafi imao je samo 27 godina kada je zajedno sa svojim kolegama iz vojske izvršio vojni udar, skinuo kralja Libije Idriza I, ukinuo monarhiju i proglasio Libijsku Arapsku Republiku.

 

Pre tačno 50 godina došao je na vlast u Libiji. Bivši student Harvarda i Oksforda, rođen u beduinskom šatoru u pustinji, postao je jedan od najmlađih predsednika u Africi. Uzor mu je bio egipatski predsednik Naser koga mnogi i dalje u arapskom svetu gledaju kao simbola arapske slobode i digniteta.

Gadafi tokom 24 godine duge vladavine nije imao nikakvu službenu funkciju. Nije bio ni predsednik ni premijer. Bio je pukovnik, odnosno, diktator s neograničenom moći. Njegova ideologija je bila mešavina arapskog nacionalizma i socijalizma. Gadafi je zabranio svaku opoziciju, nacionalizovao naftne kompanije i banke, proterao 25.000 Italijana iz zemlje i sedamdesetih godina profitirao od eksplozije cena nafte.

Libija je tako postala bogata zemlja kojom navodno vlada narod, a kontroliše je predsednik.

Stanovništvo je masovno preselio u moderne stanove, s vodom, strujom i satelitskom televizijom. Prema sistemu koji je Gadafi razvio dolaskom na vlast obrazovanje i zdravstvo su bili besplatni u Libiji.

 

Pre dolaska Gadafija na vlast, samo 25 odsto stanovništva bilo je pismeno. Danas 83 odsto Libijaca čita i piše, a 25 odsto ima fakultetsku diplomu.

Svaki Libijac koji nije mogao da nađe zaposlenje po završetku školovanja dobijao je novčanu pomoć u visini plate predviđene za tu vrstu zanimanja. Za svako rođeno dete žene bi dobijale po 5.000 američkih dolara. Deo novca zarađen prodajom nafte, glavnog izvoznog artikla zemlje, slivao se na račune svih građana Libije.

Nisu postojali računi za struju jer je bila besplatna za sve građane, a nisu postojale ni kamate na kredite u bankama koje su sve bile državne. Gadafi je izlazio u susret i mladencima. Svaki mladi bračni par dobijao je od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao porodicu.

PROČITAJTE JOŠ:

Država je participirala čak i u kupovini automobila za 50 odsto, a gorivo je koštalo 0,14 dolara za litar. Godinama su se evropski političari nadmetali kod Gadafija za naklonost, ugovore, naftu i pristup tržištu. Protivnike režima i svoje vlasti likvidirao je i u Libiji i u inostranstvu i o tome se nije libio da govori. Godine 1982. kazao je da je "odgovornost libijskog naroda da likvidira tu bagru koja narušava libijski ugled u svetu". U martu 2011. godine, Gadafi je upozorio da bez stabilne Libije neće biti nikoga ko će kontrolisati bezbroj izbeglica iz Afrike i Bliskog istoka koji će bežati u Evropu.

 

 

"Milioni izbeglica preplaviće evropske granice i definitivno iznenaditi zapadne političare. Milioni Afrikanaca preko Mediterana mogu da pređu u Francusku i Italiju, ali Libija igra ulogu u bezbednosti na Mediteranu. Verujte, Mediteran će postati more haosa", upozorio je Gadafi sedam meseci pre nego što je brutalno pogubljen.

U otvorenom pismu koje je objavio ruski dnevnik Zavtra u maju 2011. Gadafi je napisao: "Slušajte me sad, vi ljudi iz NATO-a! Bombardujete zid koji stoji na putu migrantima iz Afrike ka Evropi, i teroristima Al Kaide. Taj zid je Libija. Vi ste ga razbili. Vi ste idioti, i gorećete u paklu zbog hiljada migranata iz Afrike, i zbog podrške Al Kaidi. To će biti tako. Ja nikada ne lažem. Ne lažem ni sada".

Šaljivdžije: Gadafi i Berluskoni, Foto: Associated Press

Niko ga nije slušao. Umesto toga, Zapad je pokrenuo vojnu intervenciju da sruši Gadafija s vlasti i od Libije nije ostalo ništa. A baš kako je Gadafi prorekao, Mediteran je postao more haosa i velika grobnica. Gadafija su pobunjeničke snage ubile 20. oktobra 2011. Likvidirali su ga u rodnom Sirtu, njegovom najjačem uporištu i skloništu metkom u želudac i glavu.


Bivši američki predsednik Barak Obama rekao da mu je najveća greška u mandatu bila Libija koja je sad, rekao je, 'u haosu'. Doduše, smatra da je intervencija u Libiji bila dobra odluka, ali da je pogrešio jer nije uradio ništa nakon toga.

BONUS VIDEO: Emanuel Makron se POKLONIO srpskoj zastavi

 

Komentari (2)

Ceca

02.09.2019 23:19

Kako je Gadafi bio diktator a narod imao privilegije? Gadafi je bio veliki prijatelj Srbije. Šta su sada gradjani Libije???

Istina

03.09.2019 06:26

Sve cega se zapadne drzave dohvate pretvore u prah i pepeo, a narod dovedu do najstrasnijih muka, bede i smrti, to je zapadnA demogratija, bolje receno, smrtologija za sav ostali slobodarski sveg