Redžep Tajip Erdogan
Profimedia
Redžep Tajip Erdogan

Profimedia

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

Erdogan je rekao da će referendum o ustavnim promenama sledećeg meseca poboljšati mesto Turske u svetu.

Dok su vojne jedinice marširale, a muzičari u odeći u otomanskom stilu svirale bubnjeve i činele, Erdogan je manje govorio o istorijskim podvizima, a više je bio usredsređen na aktuelnu političku kampanju, navodi Asošiejted pres.

"Nudimo istorijsku reformu", rekao je Erdogan na obeležavanju Galipoljske bitke, koju Turci nazivaju Bitka za Čanakale, kada je otomanska vojska odbila napad snaga Antante u Drugom svetskom ratu.

Erdogan je podsetio da u inostranstvu živi tri miliona Turaka koji imaju pravo glasa na referendumu i uputio oštre reči evropskim zemljama, od kojih su neke zabranile turskim zvaničnicima da prisustvuju skupovima podrške referendumu.

Evropske vlade su "ometale" turske birače, rekao je Erdogan i dodao da Nemci, Holanđani, Austrijanci, Švajcarci, Belgijanci, Danci i svi drugi treba da znaju da će on nastaviti "čvrsto da stoji".

Erdoganovi protivnici smatraju da je referendum, zakazan za 16. april, deo opasnog skretanja ka autoritarnoj vlasti, dok ga njegove pristalice vide kao stub stabilnosti, muslimanske pobožnosti i nacionalnog ponosa.