Redžep Tajip Erdogan
Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan započeo je obraćanje Parlamentu Turske dugim govorom o Jerusalimu i Palestincima u kojem je naglasio – Jerusalim je naš grad.

Pročitajte još:

Erdogan se pozvao na vladavinu Osmanskog carstva Jerusalimom koje je trajalo vekovima, tačnije, kako je naveo od 1517. do 1917. godine.

ANKETA: Azerbejdžanci su:

 

- U tom gradu, koji smo morali da napustimo u suzama tokom Prvom svetskog rata još se mogu videti tragovi osmanskog otpora. Tako da je Jerusalim naš grad - rekao je turski predsednik.

On je dodao da je zidine Jerusalima, koje još stoje, i Kupolu na steni u Starom gradu obnovio Sulejman Veličanstveni, koji je vladao Osmanskim carstvom od 1520. do smrti, 1956. godine.

- Pitanje Jerusalima nije običan geopolitički problem za nas. Najpre Stari grad, srce Jerusalima, sagradio je Sulejman Veličanstveni i naši preci pokazali su poštovanje i visoko su cenili taj grad - naveo je Erdogan.

- Palestinski narod živeo je tu vekovima, ali je bio okupiran i njegova su prava bila ugrožena - naveo je turski predsednik, prenose izraelski mediji.

Preporučujemo:

Komentari (2)

Realista

05.10.2020 20:42

Verovatno iznajmljeno dete za prosjačenje.

Dile

06.10.2020 14:46

Ej sultane , srpsko carstvo se prostiralo sve do Korintskog zaliva pa niko iz Srbije nije pokazao pretenzije da to obnovi. Ohladi!