Bejrut
Youtube printscreen
Bejrut

Youtube printscreen

Bejrut, Foto: Youtube printscreen

Tragična eksplozija dogodila se 4. avgusta u luci u glavnom gradu Libana pri čemu je poginulo 190 i povređeno 6.500 ljudi, a 300.000 je ostalo bez krova nad glavom.

Vojska ujedno dodaje da i dalje traga za devet osoba koje se vode kao nestale, među njima petoro Sirijaca, troje Libanaca i Egipćanin.

Što se tiče štete, navodi da su "popisane 85.744 oštećene jedinice", što obuhvata pojedinačne prostorije (60.818 stanova i 962 restorana) te veće zgrade (19.115 ustanova i trgovačkih društava, 12 bolnica i 82 školske ustanove).

Uništene i zgrade pod zaštitom

Tu je i 1.137 arheoloških lokacija, to jest zgrada koje su pod zaštitom ili su vezane uz lokalnu tradiciju.

Vojska je izračunala da je slomljeno 550.000 kvadratnih metara stakla i oštećeno više od 108.000 unutrašnjih vrata.

Nema dodatne istrage

Ovaj pregled sitaucije je "dovoljan i donatori ne moraju da sprovode dodatnu istragu", rekao je vojni zvaničnik na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Nakon eksplozije humanitarna pomoć je stizala iz celog sveta, a u posetu su došli i mnogi strani čelnici, posebno francuski predsednik Emanuel Makron koji je Liban posetio 6. i 31. avgusta.

Pomoć Libanu

Pod pokroviteljstvom Francuske i UN-ovim već je 9. avgusta održana međunarodna konferencija za pomoć Libanu na kojoj su se učesnici obvezali da će direktno izdvojiti više od 250 miliona evra za libanski narod, pored državnih ustanova koje optužuju za korupciju.

Povodom svoje druge posete, Makron je najavio da će da organizuje još jednu donatorsku konferenciju krajem oktobra u Parizu.

Pročitajte još:

Tagovi