Izbori za Evropski parlament
Tanjug/AP
Izbori za Evropski parlament

Tanjug/AP

Izbori za Evropski parlament, Foto: Tanjug/AP

Njegova stranka osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, u koje nisu uračunati glasovi poslati putem pošte, 35,4 odsto glasova, što je za 8,37 odsto više nego na prošlim izborima za EP. Ovo je najubedljivija pobeda jedne stranke u Austriji na izborima za Evropski parlament.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Instagram

Na drugom mestu, prema rezultatima koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Austrije Ekart Rac, sa skoro 12 odsto razlike, nalazi se Socijaldemopkratska partije (SPO) koja je osvojila 23,6 odsto glasova, što je 0,50 odsto manje nego 2014.

Treća je Slobodarska partija Austrije (FPO), doskorašnji koalicioni partner OVP, koja se, nedelju dana pred glasanje, suočila sa aferom oko njenog lidera Hajnc Kristijana Štrahea, koji je jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera obećao državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, zbog čega je morao da se povuče iz politike.

Izbori za Evropski parlament

Tanjug/AP

Izbori za Evropski parlament, Foto: Tanjug/AP

Slobodarci su osvojili 18,1 odsto glasova, što je, imajući u vidu skandal oko Štrahea, manje za samo 1,63 odsto nego na prethodnim izborima za Evropski parlament.

Stranke Zelenih nalazi se na četvrtom mestu sa 13 odsto glasova, sa gubitkom od 1,47 odsto. U Evropski parlament ulazi iz Austrije još i Neos, koji je osvojio 8,1 odsto glasova.

Salvini i Di Majo nasmejani

AP/Gregorio Borgia

Konačan rezultat, prema toj prognozi, ne bi bio značajno promenjen.

Što se mandata u Evropskom parlamentu tiče, OVP će imati sedam, što je dva više nego do sada. SPO će imati pet poslanika, FPO tri, što je za jednog manje nego do sada, Zeleni dva, za jednog manje, a Neos jednog. Ukoliko Velika Britanije bude napustila EU, Austrija će dobiti još jedno poslaničko mesto. To mesto bi, na osnovu rezultata glasanja, pripalo Zelenima.

Izbori za Evropski parlament

Tanjug/AP

Izbori za Evropski parlament, Foto: Tanjug/AP

Cipras potučen, najavljuje prevremene izbore

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je sinoć, posle poraza njegove Sirize na izborima za Evropski parlament, na održavanje vanrednih izbora u zemlji.

Siriza, koja je na vlasti u Grčkoj od 2015. godine, na ovim evropskim izborima osvojila je 23,9 odsto glasova. To je za nešto više od devet odsto manje u odnosu na vodeću opozicionu grčku partiju Novu demokratiju koja je osvojila 33,3 odsto glasova birača.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu

EPA/Patrick Seeger

Cipras je, obraćajući se iz sedišta Sirize, rekao da rezultat na evropskim izborima ne ispunjava očekivanja te stranke i da ih neće ignorisati.

Cipras je rekao da će razgovarati s grčkim predsednikom kako bi zatražio prevremeno raspuštanje parlamenta nakon drugog kruga lokalnih i regionalnih izbora u zemlji, 2. juna. To znači da bi, kako navodi AP, najraniji datum za održavanje prevremenih izbora mogao bude 30. jun.

Izbori za Evropski parlament

Tanjug/AP

Izbori za Evropski parlament, Foto: Tanjug/AP

Makron ne popušta

Iako je poraz francuskog predsednika Emanuela Makrona od Marin le Pen na izborima za Evropski parlament bio razočaravajući, to neće promeniti politiku vlade, izjavio je visoki zvaničnik Jelisejske palate.

"Ovi rezultati su donekle razočaravajući, ali predsednik neće menjati svoju politiku", izjavio je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Na jučerašnjim izborima za EP u Francuskoj je glasalo 52 odsto građana, a na njima je najviše glasova osvojila desničarska stranka Marin le Pen Nacionalno okupljanje, ispred stranke Emanuela Makrona.

Izbori za Evropski parlament

Tanjug/AP

Izbori za Evropski parlament, Foto: Tanjug/AP

Ustaše opet na prvom mestu

Hrvatska ultradesničarka Ruža Tomašić, poznata po antisrpskim stavovima, ponovo je na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj, kao i na onima 2014. godine, osvojila najviše glasova birača, a lista Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) ostala je ispod izbornog praga.

Hina prenosi da je, prema privremenim rezultatima Državne izborne komisije (DIP) nakon prebrojanih glasova sa 99,25 odsto biračkih mesta, Tomašićeva osvojila 69.167 glasova, odnosno 76,56 odsto onih koji su dati listi Hrvatskih suverenista.

Navodi se da je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dobila 22,70 odsto glasova, što je lošiji rezultat nego pre pet godina, kada je HDZ, doduše u koaliciji u kojoj je tada bila i Tomašićeva, osvojio 41,42 odsto glasova.

"Za Srbiju najbolje da EU ostane otvorena"

Najbolji scenario za Srbiju, što se tiče izbora za Evropski parlament, jeste da Evropa ostane otvorena po pitanju politike migracija, investicija i trgovine, kao i proširenja, izjavio je sinoć šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Sem Fabrici

Tanjug/Dimitrije Goll

"Mislim da je proširenje jedna od najuspešnijih politika EU, ona predstavlja hram u Ugovoru o Evropskoj uniji", rekao je Fabrici za Tanjug.

Fabrici ne očekuje velike promene u sastavu EP, pre svega zbog, kako kaže, političkih porodica koje su izgradile Evropu u prošlosti.

Izbori za Evropski parlament

Tanjug/AP

Izbori za Evropski parlament, Foto: Tanjug/AP

"Nova Evropa je rođena"

Evropljani su se danas probudili u novoj političkoj stvarnosti posle održanih izbora u Evropskom parlamentu (EP), a Mateo Salvini je istakao da je "nova Evropa rođena".

Na tek završenim izborima za EP okončana je dominacija glavnih EU partija desnog i levog centra i pojavio se izmenjen politički pejzaž u kojem ultradesničarske, poslovne grupe i ekolozi postaju snage na koje će se računati, ocenila je agencija AP.

"Pravila se menjaju u Evropi", poručio je italijanski zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini u sedištu svoje ultradesničarske Lige.

Izlaznost glasača je najveća u poslednjih 20 godina, a zabrinutost zbog imigracija i bezbednosti dovela je do toga da stranke na čelu sa Salvinijem i francuskim krajnje desničarskim liderom Marin Le Pen budu među najvećim u parlamentu EU.

Izbori za Evropski parlament

Tanjug/AP

Izbori za Evropski parlament, Foto: Tanjug/AP

Orban ubedljiv

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da izbori za Evropski parlament pokazuju da "narod u Mađarskoj veruje da je u Briselu potrebna promena".

Orban, koji je kampanju vodio na antimigrantskoj platformi, rekao je da će njegova partija Fides, koja je osvojila 13 od ukupno 21 mađarskog mesta u parlamentu EU, "sarađivati sa svima koji žele da zaustave imigracije", prenela je agencija AP.

"Pokazali smo danas da je Mađarska jaka... jer su Mađari ujedinjeni", naglasio je mađarski premijer.

Evropska narodna partija, koja verovatno ostaje najveća grupacija u EP, suspendovala je članstvo Orbanovom Fidesu zbog zabrinutosti u vezi s demokratijom u Mađarskoj.