Kineska vojska
Youtube/Printscreen
Kineska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Izaslanik Pekinga u Damasku šalje važno upozorenje sirijskim vlastima

* Terorističke grupacije se pregrupišu širom Sirije 

* Spremaju nove talase napada na sirijske vladine snage

Kina je upozorila na "terorističke organizacije" uključujući ostatke Islamske države koji se ponovo uzdižu u Siriji, iako međunarodna zajednica ignoriše znakove "ranog upozoravanja". Sie Siaojan, izaslanik Pekinga u Siriji, rekao je:

- Sada postoji opasnost da terorističke organizacije poput Islamske države ožive. Međunarodna zajednica treba da obrati pažnju.

Pročitajte još:

On se sastao u Ženevi sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Geirom Pedersenom. Posle takozvanog Arapskog proleća pobunjenici su 2011. napali vladu predsednika Asada, a tri godine kasnije Islamska država, ekstremistička sunitska muslimanska milicija, nadvladala je ogromnim prostorom istočne Sirije i severnog Iraka i tada je proglašen "kalifat".

Na kraju je Islamska država bila primorana da se povuče i u martu ove godine je prepustila poslednje svoje uporište, Baguz, Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje predvode Kurdi.

Erdogan šalje Turke u pomoć džihadistima! Asadove divizije ne popuštaju, GAZE bez milosti! NOVI RAT NA POMOLU! Sve oči uprte u Putina! (VIDEO)

AUTOR: Alo/V.M. DATUM I VREME: 19.08.2019. 13:31 Situacija potpuno izmakla kontroli. Turski konvoj pod sirijskim bombama, Foto: Youtube/Printscreen Sirijske vazduhoplovne snage (SyAAF) jutros su bombardovale militante u južnom Idlibu u momentu kada turska vojska šalje konvoj prema gradu Kan Šejkunu. Tokom napada, međutim, sirijske vazduhoplovne snage umalo su pogodile turski vojni konvoj koji je prolazio tim područjem.

Fokus se sada okrenuo prema Idlibu kojim upravlja Hadžat Tahrir al-Šam, a vode ga džihadisti iz bivše sirijske Al-Kaide. UN su upozorile predsednika Asada i njegove ruske saveznike da napad na Idlib može pokrenuti humanitarnu katastrofu.

Smatra se da su se desetine hiljada boraca Islamske države koji su prošle godine napustili region oko Rake infiltrirali u Idlib i pripremaju se za poslednju borbu protiv sirijske vojske. Gospodin Sie rekao je da je situacija u Idlibu "veoma komplikovana".

Duboko na teritoriji Irana uhvaćen kadar novih raketa, izgledaju MOĆNO! (VIDEO)

AUTOR: Sputnik; D.K. DATUM I VREME: 21.08.2019. 13:54 Iran je predstavio sopstveni protivvazdušni raketni sistem „Bavar 373", koji koristi rakete „Sajad 4" klase zemlja-vazduh, objavio je vojni analitičar sa Malte Babak Tagvej na Tviteru. Iran, Foto: screenshoot/Twitter U videu se sistem „Bavar 373" naziva „iranskim S-300".

Rekao je: - Svi znamo da je ovo poslednje uporište nekih od terorističkih organizacija tako da je ovo pitanje koje treba rešiti. Borba protiv terorizma još nije gotova. 

BONUS VIDEO: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa