Raste broj žrtava kataklizme u Indoneziji, scene su JEZIVE! (FOTO + INFOGRAFIKA)

Broj žrtava u zemljotresu i cunamiju, koji su prošlog petka pogodili indonežansko ostrvo Sulavesi, porastao je na 1.571, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posledice zemljotresa i cunamija u Indoneziji
Posledice zemljotresa i cunamija u Indoneziji, Foto: AP/Aaron Favila

Sutopo Purvo Nugroho, portparol Nacionalne agencije za katastrofe, potvrdio je da je broj mrtvih povećan na 1.571, a da je povređeno 2.549 osoba. Istakao je da je nestalo 113 osoba.

Nugroho je naglasio da se pod ruševinama u Paluu i Dongali nalaze još 152 osobe, dok se pretpostavlja da se pod ruševinama u okolnim selima nalazi više od 1.000.

Infografika: Zemljotres i cunami u IndonezijiInfografika: Zemljotres i cunami u Indoneziji, Foto: Anadolija

Podelio je i podatak da je svoje domove morala napustiti 70.821 osoba. Oštećeno je 2.736 škola, a biće napravljene i privremene učionice za više od 100.000 učenika, koji trenutno nisu u mogućnosti da pohađaju nastavu.

Hitna humanitarna pomoć potrebna je za 191.000 ljudi. Procenjuje se da je pričinjena materijalna šteta u vrednosti od 658 miliona dolara.

U akcijama traženja i spašavanja učestvuje više od 7.000 policajaca i vojnika.

Katastrofa je pogodila grad Palu i okolnu oblast u provinciji Centralni Sulavesi prošlog petka. Područje je prvo pogodio snažan zemljotres magnitude 7,5 stepeni, a zatim i cunami. Oko 3,8 miliona Indonežana živi na područjima koja su rizična zbog cunamija, a 148,4 miliona je na područjima rizičnim zbog zemljotresa.

Indonežansko ostrvo Lombok su u julu i augustu pogodili zemljotresi jačine 6,3, 6,9 i sedam stepeni Rihterove skale. Poginule su 563 osobe, a zemljotresi su uticali na život više od 450.000 ljudi na tom području.

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi