rat, Putin, ruska vojska
Shutterstock
rat, Putin, ruska vojska

Shutterstock

rat, Putin, ruska vojska, Foto: Shutterstock

„Više od 150 hiljada ruskih vojnika razmešteno je na granici sa Ukrajinom, što predstavlja rizik od dalje eskalacije“, tvrdi on.

S tim u vezi, rekao je da ne može da kaže odakle baš ta cifra, ali je istakao da je u pitanju najveće raspoređivanje snage ikada.

„I to je naravno razlog za zabrinutost“, dodao je Borelj.

Istovremeno, rekao je da je pozvao ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebu, koji je izvestio ministre o situaciji na granici sa Rusijom, da se pridruži video-konferenciji.

„Glavni signal ministara je puna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i poziv Rusiji na deeskalaciju. Nastavićemo da podržavamo napore u okviru normandijskog formata. Potvrdili smo da će EU učestvovati na samitu Krimske platforme 23. avgusta, kao i da je neophodno da Ukrajina ubrza proces sprovođenja reformi“, rekao je Borelj.

Šef evropske diplomatije je nešto ranije izjavio da je situacija na granici sa Ukrajinom veoma opasna i da EU poziva Rusiju da povuče svoje trupe od granice.

Podsetimo, od kraja februara počele su tenzije na istoku Ukrajine: učestala su kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio ranije da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju.

Pročitajte još: