Radnici
EPA/FILIP SINGER
Radnici

EPA/FILIP SINGER

Radnici, Foto: EPA/FILIP SINGER

Naime, 12. marta njegova poslednja plata u iznosu od 915 američkih dolara napokon je stigla u njegov dom, tačnije na prilaz, jer je isplaćena u desetinama hiljada kovanica. Razlog za to je poruka koju je uputio šefu na rastanku, objašnjavajući da je posao koji je obavljao za njega toksično okruženje, pa je sav novac, otprilike težak 500 kilograma, simbolično podmazan motornim uljem - otrovnim zagađivačem podzemnih voda, piše "Njujork Post".

Plata je došla i sa uvredljivom porukom, a ova neobična situacija privukla je pažnju javnosti kada je Flatenova devojka Olivija Oksli podelila fotografije gomile novčića na svom Instagramu, gde je ujedno i opisala okolnosti Andresovog otkaza. U objavi piše da je Flaten, navodno, "pismenu ostavku" dostavio šefu dve nedelje unapred.

- Te dve nedelje pretvorile su se u pet dana. Majls Voker iz firme "OK Voker Autovorks" normalan radni dan pretvorio je u pakao. Naime, krenuo je da upućuje nepotrebne komentare o ćerci mog dečka - ispričala je.

Oksli je, takođe, bila zgrožena Vokerovoj predanosti ovakvom gestu, zbog kog je morao nekako da nabavi toliku količinu novčića.

- Nije li jednostavno mogao da pokrije platu čekom ili tako nešto? - napisala je ona.

Bivši zaposleni, Flaten tvrdi da je njegov bivši šef poznat po uznemiravanju svojih radnika, a jedan bivši zaposleni tvrdi da mu je šef skinuo pantalone pred kolegama. Kada je novinar Džejmi Kenedi povodom ovog slučaja ušao u trag mehaničaru, ovaj ga je odgurnuo.

- Pomerite se sa mog poseda. Dobio je platu, to je sve što je važno. Kukavica je što je uopšte objavio sve ovo - rekao je ogorčeni šef.

- Ovo je zaista detinjasto. Imaću puno posla s novcem koji sam već zaradio - komentarisao je Flaten.

Inače, Flaten je odlučio da napusti svoje radno mesto, jer su on i njegov šef bili u svađi oko rasporeda. Šef je Flatenu obećao pauzu, kako bi pokupio svoje dete iz vrtića, ali pošto je on uporno ignorisao to obećanje, Flaten nije imao izbora nego da da otkaz.

Flaten i Oksli se još uvek bore sa kovanicama, jer moraju ručno da čiste svaki komad od jednog centa, a da bi ispolirali pet dolara potrebno im je oko dva sata.

Iako je ova situacija koliko bizarna toliko i neprihvatljiva, bivši zaposleni Flaten ne može ništa da učini, tvrdi portparol američkog Ministarstva rada Erik R. Lucero.

- U propisima nema ničega što nalaže u kojoj valuti zaposleni mora da bude plaćen - izjavio je Lusero.