ŠTA SE KRIJE IZA BREGA Putinu smeštaju čak 10 ubistava, Britanci otrovali špijuna, a likvidiran je zbog ovoga

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove britanskog parlamenta Tom Tjugendhet izjavio je danas da napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u južnoj Engleskoj deluje kao pokušaj ubistva iza kojeg stoji država i očekuje da Moskva bude okrivljena, prenosi Rojters.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

Navodi se da je Tjugendhet za "Bi-Bi-Si radio" kazao da trovanje bivšeg ruskog vojnog obaveštajca Sergeja Skripalja (66), koji je špijunirao u korist Velike Britanije, i njegove ćerke Julije (33), deluje "baš kao pokušaj ubistva iza kojeg stoji država".

Tjugendhet je naveo da će britanska premijerka Tereza Mej kasnije tokom današnjeg sastanka voditi sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost na kojem će se raspravljati o ovom incidentu.

"Očekujemo da premijerka uskoro izađe sa saopštenjem i iskreno bio bih iznenađen kada ona ne bi uprla prstom ka Kremlju", rekao je Tjugendhet.

Nakon toga premijerka Tereza Mej je saopštila pred britanskim parlamentom da je za trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije "vrlo verovatno" odgovorna Rusija, javlja AP.

Ukoliko se pokaže da Moskva stoji iza napada na Skripalja, Britanija će to smatrati "nezakonitom upotrebom sile" Rusije na teritoriji Britanije, javlja Rojters.

Mejova naglašava da je Britanija spremna da preduzme jače mere protiv Rusije.

Ona je takođe izjavila da je Skripalj otrovan vojnim nervnim agensom koji se proizvodi u Rusiji.

Ruski ambasador u Britaniji pozvan je na razgovor.

Skripalja i njegovu ćerku pronašli su doktor i sestra, koji su bili u prolazu, u nesvesnom stanju nedaleko od tržnog centra u Salsbjuriju 4. marta.

Posle izjave Mejove nastao je prvi haos na relaciji Rusija-Velika Britanija.

Zaharova: Cirkus u britanskom parlamentu

Tvrdnje britanske premijerke Tereze Mej da Rusija verovatno stoji iza trovanja špijuna Sergeja Skripalja, zvanična Moskva je danas odbacila kao politički motivisane i zasnovane na provokaciji.

"To je cirkus u britanskom parlamentu. Zaključak je jasan, radi se o još jednoj medijskoj političkoj kampanji zasnovanoj na provokacijama", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Rojters.

Ona je, takođe, pozvala London da objavi rezultate istrage smrti Aleksandra Litvinjenka i Borisa Berezovskog, i drugima "koji su umrli pod misterioznim okolnostima na britanskom tlu".

"Pre izmišljanja novih priča, neka nam neko u Ujedinjeno Kraljevstvu kako su se završile prethodne bajke - one o Litvinjenku, Berezovskom, Perepiličnjiju i mnogim drugim koji su umrli pod misterioznim okolnostima na britanskom tlu", rekla je Zaharova.

Ruska državna televizija optužila Britance za trovanje špijuna

"Kao izvor bio je potpuno potrošen. Međutim kao žrtva trovanja..."

Ruska je državna televizija optužila Veliku Britaniju da je ona otrovala bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, a sve s ciljem da se uništi Svetsko  prvenstvo u Rusiji, piše Rojters.

"Pokušali su da okrive Rusiju, međutim, ako malo bolje razmislite, trovanjem pukovnika iz vojno-obaveštajne zajednice profitira samo Britanija", rekao je Dmitrij Kiseljov, poznat kao neko ko je naklonjen vlasti.

"Kao izvor, Skripalj je bio potpuno beskoristan i nezanimljiv. Međutim, kao žrtva trovanja, jako je koristan. Zašto ga ne bi otrovali? Nije to velika stvar. U celu priču su uključili i njegovu ćerku da bi cela priča bila toplija", rekao je on.

On tvrdi da trovanje Skripalja otvara niz mogućnosti za Veliku Britaniju, među njima se nalazi i bojkot Svetskog prvenstva u Rusiji.

"Sjajna specijalna operacija", rekao je Kiseljov i dodao:"Skripalj je jeftin i potrošan materijal, Rusija bi se nakon toga morala opravdati."

On tvrdi da je nervni gas kojim je Skripalj otrovan proizveden u pogonu Porton Down koji vodi britanska vojska, a od Salisburija je udaljen "20 minuta automobilom".

Antiruska histerija: Putinu pokušavaju da smeste čak 10 ubistava

Američke i britanske tajne službe tvrde da Kremlj stoji iza sumnjivih smrti najmanje deset biznismena i zvaničnika koji su od 2.000 preminuli u Britaniji, objavio je portal "Bazfid"

oznati portal "Bazfid" objavio je članak u kojem se pozvao na špijunske izvore navodeći da je na tlu Britanije od 2000. godine na sumnjiv način ubijeno čak 10 biznismena i drugih zvaničnika. Vašington i London spekulišu da iza svega stoji Kremlj, što je još jedna u nizu potpuno sumanutih primera antiruske propagande.

Povod za najnoviju histeriju protiv Moskve jeste slučaj dvostrukog britansko-ruskog agenta Sergeja Skripala (66). On je zajedno sa ćerkom Julijom (33) pre osam dana otrovan tečnim nervnim agensom i od tada je u komi. Taj napad izazvao je potpuni haos u Britaniji, a istražuje ga čak 250 specijalaca iz osam antiterorističkih jedinica.

Pored Skripala, u najnovijem članku "Bazfida" slučajevi ubistava i sumnjivih smrti još deset poznatih biznismena i zvaničnika povezuju se sa Kremljom. Iako za njih ne postoje nikakvi dokazi, to nije sprečilo neimenovane američke i britanske bezbednosne izvore da upiru prstom u Kremlj.

Skot Jang (52)

Švedski preduzimač umro je 8. decembra 2015. kad je skočio kroz prozor luksuznog stana svoje devojke u Londonu. Njegova porodica od početka je sumnjala da se on ubio i tvrdila je da je gurnut. Jang je navodno povezivan sa ruskim tajkunom koji je imao azil u Britaniji Borisom Berezovskim. Za njega je više puta odlazio u Rusiju i tamo bio upleten u pranje novca, zbog čega američki špijuni sumnjaju da je Kremlj naredio njegovo smaknuće.

Boris Berezovski (67)

Milijarder, bivši saradnik a potom i kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, nađen je mrtav 23. marta 2013. u sauni u svojoj vili u Berkširu obesivši se peškirom. Berezovski je od 2003. imao azil u Britaniji, a sve vreme je živeo okružen telohraniteljima jer se plašio osvete Kremlja. Britanske i američke službe odbacile su navode o suicidu i tvrde da su ga ubile ruske službe.

Aleksandar Litvinjenko (44)

Nekadašnji agent ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) umro je 23. novembra 2006. pošto je otrovan retkim radioaktivnim izotopom polonijumom-210. On je od 2000. živeo u Londonu nakon što je pobegao iz Rusije. Britanci su optužili Putina da je naredio ubistvo tajnog agenta, a to su pokušali da dokažu time da je polonijum-210 veoma teško nabaviti na crnom tržištu jer se nalazi samo u nuklearnim reaktorima, te da je zvaničnicima Kremlja lako da dođu do njega. Kao motiv ubistva navedeno je to što je Kremlj smatrao Litvinjenka izdajnikom i to što je otvoreno pričao protiv Putina.

Aleksander Perepilični (44)

Ruski biznismen ubijen je 10. novembra 2012. nakon što mu se slošilo dok je džogirao blizu svoje vile u Londonu. Istraga je pokazala da je otrovan retkom supstancom gelsemijumom, koja izaziva gušenje. On je, inače, 2009. pobegao u Britaniju pošto se zamerio ruskim vlastima i do kraja života se plašio da će ga ubiti ruski agenti.

Metju Pančer (46)

Britanski naučnik i poznati radiolog, koji je utvrdio da je Aleksandar Litvinjenko umro od trovanja, nađen je mrtav 24. novembra 2016. u svojoj kući u Oksfordširu. Imao je ubodne rane nožem na vratu, ruci i stomaku, a policija je utvrdila da se sam izbo. Međutim, američke i britanske službe sumnjaju u takav sled događaja i tvrde da Kremlj stoji iza svega.

Igor Ponomarev (41)

Ruski diplomata umro je u Londonu 30. oktobra 2006. pošto se vratio iz opere. Osetio je ogromnu žeđ, popio tri litre vode i onesvestio se. Odmah je odvezen u bolnicu, gde je proglašen mrtvim, nakon čega mu je telo poslato u Moskvu bez obdukcije. Njegova porodica sumnja da je otrovan radioaktivnim talijumom koji izaziva neutaživu žeđ. Inače, nekoliko sati pre smrti trebalo je da se sastane sa italijanskim istražiteljima koji su navodno imali dokaze o umešanosti ruskih tajnih službi u organizovani kriminal u Evropi.

Garet Vilijams (31)

Bivši obaveštajac britanske tajne službe MI6 nađen je iskasapljen u avgustu 2010. u svom stanu u Londonu. Telo, isečeno u delovima u jednoj sportskoj torbi, pronašle su njegove kolege koje su se zabrinule jer se nije pojavio na poslu nedelju dana. Američki agenti sumnjaju da su ga ubile ruske službe jer je istraživao pranje novca u Moskvi.

Badri Patarkatsišvili (52)

Bivši gruzijski biznismen koji je pao u nemilost Kremlja nađen je mrtav 12. februara 2008. u svojoj kući u Sariju u Velikoj Britaniji. Testovi su pokazali da nije otrovan, ali američke službe spekulišu da je doživeo srčani udar kao posledicu trovanja. Sam Patarkatsišvili strahovao je da će Putin poslati agente da ga ubiju, nakon što je isplivao snimak na kojem je čuo da mu se smešta atentat.

Pol Kasl (61)

Britanski igrač pola i preduzimač poreklom sa Kipra bacio se pod voz 17. novembra 2010. zbog finansijskih problema. Prijatelj princa Čarlsa dugovao je puno novca pogrešnim ljudima, kako je jednom rekao jedan njegov prijatelj. Američke službe nagađaju da su u pitanju pripadnici ruske mafije i da su mu oni na kraju presudili.

Jurij Golubev (65)

Ruski emigrant i koosnivač ruskog naftnog giganta "Jukos", koji je od 2004. imao azil u Velikoj Britaniji, nađen je mrtav u decembru 2007. u svom stanu u Londonu, a lekari su sumnjali da je imao srčani udar. Međutim, američke službe smatraju da je njegova smrt sumnjiva jer je umro ubrzo nakon što se vratio sa puta u Moskvi. Tada je rekao da se oseća loše, pa Amerikanci sumnjaju da je otrovan.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi