Miroslav Lazanski
Printscreen
Miroslav Lazanski

Printscreen

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

Indija pojačava svoje učešće u ekskluzivnom, nuklearnom, podmorničkom klubu.

Naime, tada je u luci Višakapatnan u Bengalskom zalivu od ruske ratne mornarice preuzeta jurišna nuklearna podmornica klase „Akula-2“, projekat 971, odnosno bivša ruska podmornica "K-152 Nerpa". Time je Indija postala šesta država u svetu koja poseduje atomske podmornice. Bivša ruska podmornica "Nerpa" stigla je u Indiju iz Vladivostoka, reč je o podmornici na kojoj je u novembru 2008. godine zbog požara poginulo 20 mornara. Indijska posada se za plovidbu i rukovanje atomskom podmornicom uvežbavala pune dve godine, ali treba istaći da je Indija još osamdesetih godina imala unajmljenu jednu sovjetsku atomsku podmornicu, tako da nuklearna podmornička tehnologija nije neka novost za indijsku ratnu mornaricu. Tada se ta podmornica zvala "Cahra-1", dok je ova, koja je stigla 2012. godine, dobila ime "Cahra-2".

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Indije iz 2012. godine, nova podmornica predstavlja jačanje indijske bezbednosti i suvereniteta zemlje. S obzirom na matičnu luku i naoružanje podmornice "Cahra-2", ona je nesumnjivo bila indijski odgovor na nove kineske jurišne nuklearne i balističke raketne atomske podmornice. To je atomsko rivalstvo u senci indijsko-pakistanskog, ali ne manjeg inteziteta.

Nova indijska atomska podmornica, treća na lizing, zvaće se "Cahra-3". Cena njenog najma od tri milijarde dolara pokazuje da će biti ozbiljno modernizovana i opremljena najnovijim ruskim raketama tipa "Kalibar", a možda i podmorničkim raketama dugog dometa i sa nuklearnim bojevim glavama. Zadatak će joj biti dugotrajno patroliranje u funkciji doktrine odvraćanja.

Prošle godine u novembru Indija je uspešno izvela prvo patroliranje podmornice domaće proizvodnje, "INS Arihant", upravo u funkciji strateškog odvraćanja. Krajem 2018. godine na istom zadatku pridružila joj se druga podmornica iste klase, podmornica "INS Arighar". Još dve podmornice iste klase su u izgradnji.