Vladimir Putin
Tanjug/Alexei Druzhinin
Iranska revolucionarna garda

Printscreen/Youtube

Iranska revolucionarna garda, Foto: Printscreen/Youtube

- Iran je uvek imao snažnu saradnju sa Rusijom u vojnoj sferi i u sferi bezbednosti. Ako prema ocenama vojnog sektora Irana bude potrebe za S-400, uradićemo isto što i sa S-300. Obavezno ćemo razgovarati i donositi rešenje zajedno sa ruskim prijateljima - izjavio je Šamhani.

On ipak smatra da između Teherana i Vašingtona neće doći do rata, jer za to nema razloga.

Pročitajte još:

Direktor Centra za analizu svetske trgovine oružjem Igor Korotčenko smatra da ne postoje političke prepreke za isporuke ruskih sistema Iranu. Samo je pitanje da li Teheran može to sebi da priušti.

- Kako je poznato, Iran je ranije kupio partiju ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-300. Zbog novih pretnji i pritiska Vašingtona na Teheran, kupovina S-400 bi bila apsolutno logičan korak. Očigledno je Iran shvatio da treba napraviti kompleksan sistem PVO na bazi ruskih tehnologija - rekao je Korotčenko.

Iranska revolucionarna garda

Printscreen/Youtube

Sjedinjene Američke Države su optužile Iran za napad na brodove, ali nisu iznele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kom iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi potvrdili navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.