Vladimir Putin
Profimedia
Vladimir Putin

Profimedia

Vladimir Putin , Foto: Profimedia

Na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova u Kremlju, Putin je precizirao da povlačenje treba da počne od sutra. On je takođe istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Putin obavestio Obamu o vojnom povlačenju

Ruski predsednik Vladimir Putin obavestio je američkog kolegu Baraka Obamu da će ruske snage da počnu da se povlače iz Sirije, pošto su završili "glavne zadatke" u borbi protiv terorizma, saopštio je večeras Kremlj. "Predsednici su pozvali na intenziviranje procesa političkog rešenja sirijskog konflikta i podržali razgovore u Ženevi između sirijske vlade i opozicije, pod okriljem UN", navodi se u saopštenju Kremlja, preneo je Rojters. Istovremeno, Bela kuća je objavila da su Putin i Obama razgovarali o krizi u Siriji i najavljenom povlačenju ruskih snaga. Obama je pozdravio smanjenje nasilja u Siriji od stupanja na snagu sporazuma o prekidu neprijateljstava.

"Smatram da su ciljevi ispunjeni. Zbog toga sam i naredio da se počne sa povlačenjem dela snaga", rekao je Putin.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovodjenje primirja. Ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin pozvao telefonom sirijskog predsednika Bašara al Asada kako bi ga informisao o odluci Rusije.

Predsednici su se saglasili da je akcija Rusije "znatno preokrenula situaciju".

Asad je Putinu rekao da je spreman za što je pre moguće otpočinjanje političkog procesa u Siriji. Putin i Asad su izrazili nadu da će razgovori predstavnika vlade i opozicije u Ženevi izroditi konkretne rezultate.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da mirovni pregovori o Siriji u Ženeve nisu jednostavni i da još ostaje da se vidi da li će sve strane sesti za pregovarački sto.

Nema nesuglasica

Sirijsko predsedništvo odbacilo je danas sugestije da najava Rusije da će njene snage početi da se povlače iz Sirije odražava nesuglasice između dve zemlje. U saopštenju predsedništva se ističe da je taj korak "koordinisan i razmatran već neko vreme", preneo je Rojters. Sirijsko predsedništvo navodi i da je Damasku upućeno mnogo pitanja u vezi sa ovom najavom, koja je u pojedinim izveštajima interpretirana u smislu da "to što se dogodilo odražava sirijsko-ruske nesuglasice, koje su dovele do odluke o smanjenju snaga". Ta odluka je, kako tvrdi sirijsko predsedništvo, doneta u saradnji ruske i sirijske strane i to je korak koji je "pažljivo razmatran već neko vreme".

Podsetimo, Moskva je započela anti-terorističke akcije u Siriji u septembru prošle godine.

Američki zvaničnici danas su saopštili da nisu unapred bili obavešteni o odluci ruskog predsednika Vladimira Putina o povlačenju vojnih snaga iz Sirije.

Agencija Rojters je prenela da su zvaničnici SAD iznenađeni ovom iznenadnom objavom iz Moskve.

Dvojica neimenovanih američkih zvaničnika su navela da zasad nema naznaka za pripreme ruske vojske za povlačenje.

Tim povodom oglasila se i Bela kuća, koja je saopštila da SAD prvo žele da vide "kakve su tačno namere Rusije", preneo je AFP.

Francuska agencija ocenjuje da je ova Putinova objava bila neočekivana.

 

SAD i Rusija se posvađali oko Irana

Ambasadori SAD i Rusije sukobili su se danas na Savetu bezbednosti UN oko iranskih balističkih raketa. Ambasadorka SAD Samanta Pauer rekla je da probno ispaljivanje dva balistička projektila prošle nedelje predstavlja kršenje rezolucije UN, dok je ruski ambasador Vitalij Čurkin to osporavao, prenela je agencija Asošiejtid pres. Savet bezbednosti UN održao je sastanak iza zatvorenih vrata o balističkim probama na zahtev SAD uz podršku Velike Britanije da se napravi specijalni izveštaj kako bi se odlučivalo o mogućim sankcijama Iranu. Pauer je rekla da su balistički projektili "osmišljeni da mogu nositi nuklearno oružje" i ocenila da su lansiranja bila "opasna, destabilišuća i provokativna". Čurkin je uzvratio da Moskva nema informacije da te rakete mogu nositi nuklearno oružje. On je rekao da poslednja rezolucija UN poziva Iran da ne razvija nuklearno oružje, a ne da zabranjuje, preneo je Frans pres. "Poziv se razlikuje od zabrane, tako da pravno ne možete prekrišti poziv", rekao je Čurkin. Sastanak je završen bez najavljenih konkretnih mera, osim dalje rasprave. "Nismo se saglasili da je to bilo kršenje (rezolucije)", rekao je Čurkin novinarima i pozdravio "veoma zadovoljavajući ishod rasprave". Nova rezolucija "jasno traži dokaze" navođenjem da rakete moraju biti napravljene da imaju nuklearne kapacitete, dodao je Čurkin. Pauer je rekla da su iranski vojni zvaničnici tvrdili da su rekete napravljene tako da budu pretnja Izraelu. "One su napravljene da nose nuklearno oružje", rekla je Pauer i dodala da "to zaslužuje reakciju Saveta bezbednosti". Ambasadori Velike Britanije i Francuske su takođe izrazili zabrinutost oko lansiranje projektila, ali nisu konkretno rekli da je probama prekršena rezolucija Saveta bezbednosti. "Prosuđujemo da Iran otvoreno ne poštuje Rezoluciju 2231", rekao je britanski ambasador Metju Rikroft.

 

 

 

Sirijska armija:Nastavljamo borbu protiv IS

Sirijska armija objavila je danas, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio povlačenje snaga iz Sirije, da će nastaviti da se bori protiv Islamske države, Nusra fronta i "drugih sa njima povezanih terorističkih grupa".

Sirijske oružane snage će se boriti istom odlučnošću kao i ranije u saradnji sa "prijateljima i saveznicima", sve dok bezbednost i stabilnost ne bude uspostavljena "na svakom pedlju teritorije", ističe se u saopštenju vojne komande, preneo je Rojters.

Sirijska armija je ocenila da je odluka o smanjenju ruskog vojnog prisustva bio prirodan korak i da je zajednički donelo vojno rukovodstvo obe zemlje "posle obustave borbenih operacija na pojedinim frontovima" u Siriji.

 

Čurkin: Odluka Rusije će doprineti političkom rešenju

Odluka Rusije da počne da povlači snage iz Sirije pomoći će napore Moskve za postizanjem političkog rešenja krize, izjavio je danas ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin. "Sada smo u političkom modalitetu", rekao je Čurkin novinarima uoči sastanka Saveta bezbednosti UN o Siriji. Čurkin je istakao da su ruske snage bile veoma efikasne u Siriji. "Naše vojno prisustvo tamo će se nastaviti. Ono će većinom biti usmereno da se obezbedi da se održi prekid neprijateljstava", naveo je Čurkin. Ruski ambasador u UN nije precizirao da li će Moskva da obustavi sve vazdušne udare, ali je naglasio da će se borba protiv terorizma nastaviti, prenele su agencije. Čurkin je naveo da će informisati Savet bezbednosti o ruskom planu povlačenja tokom sastanka iza zatvorenih vrata na kom će biti izložen izveštaj izaslanika UN Stefana de Misture o najnovijoj rundi pregovora o Siriji.

 

Komentari (2)

DJovan

14.03.2016 19:28

TO NE RADUJE NI JEDNOG SRBINA?

srbin

14.03.2016 21:54

@DJovan - nepretelji idu u ukrajinu svom silom zna putin tooo, turska posl;ala ukrajini vojsku i tu ce biti okrsaj i udar na putina i rusiju on je bijo samo u siriji da uveri muslimane da ce im biti saveznik jer turcin ne veruje srbinu ode putin u crno more i ukrajinu tu se bitka bije za rusiju u ukrajini