Vladimir Putin
Profimedia
Putin zadovoljan napadima na islamiste

Tanjug/AP

Svestan svoje moći, Foto: AP

Dok se ruska vojska polako povlači sa teritorije, ruski predsednik upozorava da može snage da vrati u Siriju i to samo za nekoliko sati, ukoliko "proceni da je to potrebno".

Ruski predsednik izjavio je ovo u Kremlju, na prijemu za ruske oficire koji su učestvovali u akciji u Siriji.

Putin je tokom svog obraćanja odlučio da rezimira višemesečnu akciju u Siriji, a potom je poručio da iako se snage povlače, sve je moguće preokrenuti u veoma kratkom roku.

"Stvorili smo uslove za mir. Postigli smo konstruktivnu saradnju sa SAD i mnogim drugim zemljama, kao i sa pojedinim snagama u Siriji koje žele da se taj rat okonča. Ruski vojnici su 'popločali taj put'", rekao je sa ponosom Putin.

On je rekao da sirijska vojska uz pomoć Rusije sada može da se bori protiv terorista, ali i napomenuo da Rusija za samo nekoliko sati može ponovo da pošalje sve svoje raspoložive snage u Siriju.

"Možemo, ali, nadam se da nećemo", poručio je ruski predsednik dodajući da niko nema prava da narušava suverenitet Sirije.

"Stvorili smo mehanizam koji je omogućio da ne bude sukoba sa Amerikancima na nebu iznad Sirije... Ali, svi naši partneri su upozoreni da naša odbrana iz vazduha može ponovo biti upotrebljena ustanovim li da neko ugrožava ruske trupe", poručio je Putin.