S-500
Printscreen
S-500

Printscreen

S-500, Foto: Printscreen

Novo oružje su "raketaši" ove brigade dobili krajem prošle godine.

Prema rečima oficira koji komanduje formacijskom jedinicom ranga diviziona, novo oružje ima znatno bolje karakteristike od sistema Buk-M2. Povećana je daljina gađanja, kao i efikasnost protiv vazdušnih ciljeva koji lete na malim visinama. Posebno se ističe značajno povećanje brzine reagovanja celokupnog sistema u odnosu na svoje prethodnike. Za razliku od sistema Buk-M2 jedna lansirna jedinica novog sistema Buk-M3 na raspolaganju ima šest raketa. Takođe, je došlo do proširenja i elektronskog paketa opreme koji su smešteni u dopunskim odsecima svake mašine.

PROČITAJ JOŠ:

Buk-M3 je prirodan nastavak gore pomenute verzije Buk-M2. Najveća unapređenja sistema su urađena na integraciji novih elektronskih komponenti, ali su primetne i krupne izmene po načinu na koji napada vazdušne ciljeve koji se nalaze u praktično svim pravcima oko lansirne jedinice.

Modernizovani raketni sistem BUK-MB

Profimedia

Modernizovani raketni sistem BUK-MB, Foto: Profimedia

To se pre svega odnosi na razvoj nove forme transportno-lansirnih kontejnera, koji imaju sličnu koncepciju kao i na sistemu S-300 (raketa ima sposobnost da se lansira vertikalno). Od izuzetne važnosti je i činjenica da je za 50% uvećan broj raketa po jednoj lansirnoj jedinici, što značajno povećava ukupnu vatrenu moć baterija i diviziona koji su opremljeni ovim sistemima.

PREPORUČUJEMO:

Brojna unapređenja koja su implementirana u ovaj kompleks nalažu da posade koje su obučene za upotrebu ranijih verzija sistema Buk, prođu intenzivnu preobuku za novi sistem, koja ne traje duže od tri meseca. Preobuka se održava u gradu Orenburg, u okviru Centra za obuku jedinica PVO.

Divizion raketnog sistema 9K317M Buk-M3 ima sposobnost da jednovremeno napadne 36 vazdušnih ciljeva u radijusu 70km po daljini, i do 35 km po visini. Pri tome, verovatnoća uništenja cilja sa jednom raketom je gotovo 1/1 (cilj veličine lovačkog aviona), dok je kod krstarećih raketa taj odnos oko 1/0.8. Buk-M3 će koristiti rakete klase zemlja-vazduh 9M317M koje će moći da presreće ciljeve koji lete brzinama i do 3000 m/sek.

Ruska mornarica Vojska Rusije Ruska vojska

Profimedia

Ruska mornarica Vojska Rusije Ruska vojska, Foto: Profimedia

Raketa je opremljena parčadno-razornom bojevom glavom. Na cilj se u prvom delu putanje navodi inercijalnim putem, a potom u završnom delu se aktivira aktivna radarska glava za samonavođenje koja je izuzetno otporna na elektronsko ometanje.

Novo oružje ne čini samo jedan mašina, nego njih desetak. Svaka od ovih dopunjuje jedna drugu u cilju efikasnog rešavanja postavljenog zadataka. Lansirne jedinice na kojima se nalaze rakete, poseduju sopstvene radare koji omogućavaju da svaka od njih može autonomno da dejstvuje po vazdušnim objektima.

Logistička mašina za transport i punjenje raketama, takođe ima sposobnost samostalnog vatrenog dejstva. Međutim sa dodatnom dopunom diviziona koji se sastoji od komandnog punkta 9S510M , centralnog radarsko-osmatračkog sistema 9S18M3 i radarskog kompleksa 9A316M1 specijalizovanog za otkrivanje niskoletećih vazdušnih ciljeva, dobija se izuzetno žilava i kompaktna formacija koja u jednom naletu može da obori celokupan neprijateljski lovačko-bombarderski puk.

Na vojnoj vežbi koja se realizuje u rejonu grada Kurska, osim raketaša, prisutne su i jedinice za ABHO, specijalisti za protivelektronsku borbu, kao i piloti na lovačkim avionima. Vojska je imala zadatak da brzo napusti svoje matične baze i rasporedi se po okolnim šumama, te pređe u borbeni režim rada.

- Iznenadna provera borbene gotovosti se izvodi u sedam regiona Rusije. Proverom su obuhvaćene oklopno-mehanizovane jedinice, jedinice veze i inženjerije, sastavi materijalno-tehničkog obezbeđenja - rekao je načelnik štaba Zapadnog vojnog okruga.