Vladimir Putin
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
Vladimir Putin i Sergej Šojgu

EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Vladimir Putin i Sergej Šojgu, Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, obim vežbe će biti "bez presedana".

Serija drilova pod nazivom "Vostok 2018" održaće se u Sibiru i na Dalekom istoku, a kako je naglasio Šojgu vežba će biti veća od one koju je održao SSSR 1981. godine u Belorusiji, Ukrajini i tri Baltičke zemlje, piše "RT".

Tenk T-80 ukrajinske vojske

Printscreen Facebook

Ilustracija, Foto: Printscreen Facebook

Kako navodi "Ruska reč", predsednik Ruske Federacije i vrhovni komandant njene vojske Vladimir Vladimirovič Putin, doneo je naredbu o hitnoj proveri borbene gotovosti jedinica Centralnog i Istočnog vojnog okruga, Vazdušno-desantne vojske, jedinica strategijske i vojno-transportne avijacije.

Tačan broj vojnika koji učestvuje u vežbama nije objavljen, ali se u medijima navode cifre od nekoliko stotina hiljada. Kina je potvrdila da će poslati 3.000 vojnika koji će se priključiti Rusima, koja je poslala i ukupno 900 komata vojne tehnike, kao i 30 aviona i helikoptera, preneo je RT.

Sa ruske strane procenjuje se da će biti oko 260.000 vojnika, preko 1.000 aviona, 900 tenkova i 300 brodova.

Vežba će uveliko premašiti obim prošlogodišnje "Zapad 2017", koja je izazvala talas straha širom zapadnih zemalja. Koliko je ovogodišnja vežba veća najboje govori podatak da je prošle godine Rusija vežbala sa samo 12.700 vojnika i 70 aviona.

Rukovodilac Akademije geopolitičkih studija i doktor vojnih nauka Konstatnin Sivkov, istakao je da je ovakav tip iznenadnih i masovnih vojnih vežbi neophodan da bi se efikasno odgovorilo na današnje izazove hibridnog rata, piše "Ruska reč".

- Provera se izvodi sa ciljem brzog dostizanja maksimalne borbene gotovosti vojske, u slučaju napada na našu zemlju metodama hibridnog rata. Pošto mi imamo respektabilan nuklearni arsenal, protiv nas su klasični oblici rata neupotrebljivi, osim hibridnog rekao je.

NATO nastavlja da sprovodi svoje vežba na ruskim granicama, a u junu je 18.000 vojnika iz 19 zemalja učestvovalo u dvonedeljnoj vežbi u Poljskoj i Baltičkim zemljama.

Komentari (1)

Цицка

22.08.2018 19:02

A zaboravili ste na ubacivanje 'epidemija 'mogu da vam unesrece sve napore . Zaboravili ste da oni ne ratuju na normalan nacin .