Maja Sandu
Printscreen/Youtube
Maja Sandu

Printscreen/Youtube

Maja Sandu, Foto: Printscreen/Youtube

 

 

* Moldavska vlada je pala pošto je izgubila glasanje o poverenju u parlamentu

* Premijerka Maja Sandu i njena vladajuća koalicija su dobili poverenje samo 38 od 101 poslanika

* Parlamentarne stranke sada imaju tri meseca da oforme novu vladajuću većinu, a ako u tome ne uspeju ići će se na prevremene izbore

Moldavija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, pod teretom korupcije i političke nestabilnosti. Ta zemlja je strateški važna i za zapad i za Rusiju otkako je 1991. proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

Pročitajte još:

Odnosi između proevropske koalicije ACUM, koju predvodi Sandu, i proruskih socijalista, koji su zajedno činili vladajuću koaliciju, pogoršani su zbog premijerkinog plana da preuzme kontrolu nad imenovanjem vrhovnog državnog tužioca, za šta Sandu tvrdi da je ključ u borbi protiv korupcije. Socijalisti su želeli da tužioca bira specijalna komisija.

Nekoliko stotina pristalica Sandu je demonstriralo ispred parlamenta ali nije bilo nasilja.

- Danas nije izdana samo vlada koja štiti interese naroda nego i svaki građanin koji se nadao da će pravda uskoro biti zadovoljena i njegov život biti bolji - navela je Sandu na Fejsbuku.

Ranjeno četvoro glumaca! Izašao usred predstave, pa nožem počeo da napada izvođače! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

AUTOR: Alo.rs; D.K. DATUM I VREME: 11.11.2019. 23:20 Četiri osobe povređene su tokom pozorišne predstave u Rijadu kada je nepoznati muškarac izašao na binu i nožem napao glumce. Napad na bini, Foto: screenshoot/Twitter Lokalni mediji prenose da je motiv napada taj što su u predstavi učestvovale žene.

Sandu je u govoru pre glasanja o poverenju pohvalila antikorupcijsko delovanje svoje vlade ali i da kratko vreme koje je imala na raspolaganju nije dovoljno za veće promene.

- Ekonomska situacija je lošija samo za one koji su obustavili svoje korupcionaške šeme. Građani nisu očekivali čuda u roku od pet meseci. Oni razumeju i cene odgovornu vladu, sačinjenu od iskrenih ministara koji su preuzeli funkcije da bi poboljšali živote ljudi - rekla je Sandu.

Ona je na premijersku funkciju došla u junu.

BONUS VIDEO: Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se