Karles Pudždemon
EPA/Olivier Hoslet
Karles Pudždemon

EPA/Olivier Hoslet

Karles Pudždemon, Foto: EPA/Olivier Hoslet

 

* Odbegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima

* Španija je prethodno izdala novi nalog za njegovo hapšenje

* To je usledilo posle izricanja presude njegovim kolegama, koji su se takođe zalagali za nezavisnost Katalonije

Pudždemon se, u pratnji svojih advokata, dobrovoljno pojavio pred belgijskim vlastima, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Kako se dodaje, Pudždemon odbacuje nalog za hapšenje i protivi se bilo kakvom pokušaju da bude vraćen u Španiju.

Udarili šamar svojim spasiocima Asadu i Putinu!

AUTOR: Alo/AMN/V.M. DATUM I VREME: 17.10.2019. 19:19 Sramota. Kurdi, Foto: Printscreen/Youtube * Turske snage su 9. oktobra otpočele novu vojnu operaciju, treću po redu od početka sirijskog sukoba * Vojna operacija je usmerena na proces čišćenja kurdskih "terorista" * Sirijska i ruska vojska su krenule s namerom da zaštite Kurde i oslobode ostale delove Sirije Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) navodno su ove sedmice blokirale Sirijsku arapsku armiju (SAA) i rusku vojsku da uđu u grad Raka na severu Sirije.

Međutim, španski Vrhovni sud saopštio je da je istražni sudija preneo belgijskim pravosudnim vlastima da Pudždemon nema parlamentarni imunitet, koji bi mogao da spreči njegovo izručenje Španji.

Pročitajte još:

U saopštenju suda navodi se da su belgijske vlasti jutros tražile pojašnjenje o tom slučaju. AP primećuje da nije jasno da li se Pudždemon i dalje ispituje ili je zadržan u pritvoru.

Pudždemon je, zajedno sa nekoliko saradnika, pobegao u Belgiju u oktobru 2017. godine, nakon što su pozvani u sud zbog pokušaja otcepljenja i održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Dvojica moćnika došli u Ankaru i otvoreno mu sasuli u lice šta ga čeka ako ne zaustavi vojsku u Siriji (VIDEO)

AUTOR: Alo/Tanjug/V.M. DATUM I VREME: 17.10.2019. 20:54 Što je osvajao, osvajao je. Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP * Majk Pens i Redžep Tajip Erdogan postigli dogovor * Turska ofanziva u Siriji prestaje na određeno vreme * U pitanju su milioni života nedužnih ljudi Potpredsednik SAD Majk Pens i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan postigli su u Ankari sporazum o zaustavljanju turske ofanzive na severoistoku Sirije.

Vrhovni sud u Madridu osudio je u ponedeljak devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za građansku neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

BONUS VIDEO: Protest u Barseloni