Emanuel Makron
EPA/IAN LANGSDON
Emanuel Makron

EPA/IAN LANGSDON

Emanuel Makron, Foto: EPA/IAN LANGSDON

Suočen s ovom nesigurnošću koja sve više zahvata teren, francuski predsednik Emanuel Makron obišao je u ponedeljak jedan od nemirnih kvartova u Monpeljeu. I baš dok se nalazio u policijskoj stanici najavljujući nove mere, stigao je dokaz koliko je situacija opasna - u obližnjem kvartu jedan čovek je ranjen metkom na ulici!

Godinu dana pred predsedničke izbore, Makron pokušava da na bezbednosnom planu u zemlji popravi stanje za koje mnogi smatraju da je izmaklo kontroli. Najavio je, tako, osnivanje nove policijske akademije koja će ličiti na "ratnu školu". Koliko situacija postaje alarmantna, pokazuju i raniji predlozi nekih političara da se, na primer, u Marselju izvede vojska na ulice. Do kraja Makronovog mandata, trebalo bi da bude angažovano dodatnih 10.000 policajaca i žandarma.

U pratnji ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena, Makron je u ponedeljak obišao policijski komesarijat u jednom od siromašnijih kvartova u Monpeljeu, a onda je sam seo zajedno u s policajcima u automobil sa zatamljenim staklima i izašao na teren da se lično uveri u stanje koje ovde vlada.

Policajci se u Francuskoj osećaju usamljenim. Očekuju da sud izriče daleko strože kazne delinkventima koje uhvate, da bi bezbednost mogla da se vrati na francuske ulice. Traže i veća sredstva, da bi mogli da se uhvate ukoštac s bandama.