Angela Merkel
Foto: EPA
Angela Merkel

Foto: EPA

Angela Merkel, Foto: Foto: EPA

Šef osoblja nemačke kancelarke Angele Merkel, Helge Braun, "veoma je skeptičan" po pitanju putovanja građana širom zemlje za vreme katoličkog Uskrsa početkom aprila, ali očekuje da će se situacija promeniti krajem maja.

Merkel i premijeri nemačkih pokrajina su se dogovorili da produže mere do 28. marta, dok pripremaju ublažavanje mera u pojedinim oblastima u kojima je niži broj inficiranih, međutim, još mnoga pitanja moraju da se reše, ocenjuje AP.

Braun je rekao novinskoj grupi Funke da je "vrlo skeptičan po pitanju putovanja građana za vreme (katoličkog) Uskrsa", koji je prvog vikenda u aprilu.

On je dodao da očekuje da će se "u znatno smirenijem tonu govoriti o putovanjima i opuštanju pred kraj maja", ocenivši da bi Nemačka mogla da se potpuno vrati normali na leto, ukoliko proizvođači vakcina održe reč o isporuci doza i ukoliko ne dođe do neke mutacije.

Nemačka je dosad vakcinisala više od oko šest odsto stanovništva prvom dozom vakcine, i 2,8 odsto drugom dozom, ali je došlo do zaustavljanja pada u broju obolelih, jer se velikom brzinom širi britanski soj.

Pročitajte još: