Kina, koronavirus
Tanjug/AP
Kina, koronavirus

Tanjug/AP

Kina, koronavirus, Foto: Tanjug/AP

Prema poslednjim podacima, osim u Kini i Sjedinjenim Državama, slučajevi zaraze potvrđeni su u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Hongkongu, Makau, Maleziji, Nepalu, Singapuru, Južnoj Koreji, Sri Lanki, Tajvanu i Tajlandu.

"U poslednjih nekoliko dana zabeležili smo napredovanje virusa, posebno u nekim zemaljama. Ukupan broj zaraženih van Kine je 68. Posebno nas brine prenošenje virusa sa čoveka na čoveka u tri zemlje, a to su Nemačka, Vijetnam i Japan. Ako se to desi u nekoj zemlji gde je slabiji zdravstveni sistem – to bi moglo predstavljati problem", upozorava generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Izlečen 34-godišnji pacijent

Mediji prenose i da se virus iz Vuhana proširio na 31 kinesku provinciju, a prvi izlečeni pacijent od koronovirusa, Jang Li, ima 34 godine.

Radio je u jednom preduzeću u Vuhanu. Infekcija je registrovana 9. januara, na lečenje otišao 21, a posle deset dana otpušten je iz bolnice u Sečuanu.

"Divim se posvećenosti medicinskog osoblja. Oni su divni. Treba da verujemo da lečenje koje sprovodi stručni tim u medicinskom centru i brižljiva nega tima medicinskkh sestara vode do brzog oporavka. Svim pacijentima želim brz oporavak", poručio je Jang Li.

U gradu Huangangu otvorena je prva bolnica za lečenje bolesti izazvanih koronavirusom. Još jedna se gradi blizu Vuhana. Biće završena za sedam dana.

Prve pacijente primiće 3. februara. Mediji prenose da Kina gradi još četiri bolnice kako bi suzbila širenje bolesti opasne po život.

 

Tagovi